İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası: Cezaevlerinde kaos var

İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası: Cezaevlerinde kaos var
İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası, tedavilerini cezaevi koşullarında sürdüremeyen ağır hasta mahpusların serbest bırakılması çağrısı yaptı.İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu, düzenlediği ortak basın toplantısında...

İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası, tedavilerini cezaevi koşullarında sürdüremeyen ağır hasta mahpusların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu, düzenlediği ortak basın toplantısında hasta mahpusların sağlık hizmetlerine ulaşımlarının uygun biçimde sağlanması gerektiği çağrısında bulundu. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre 2022 yılının ilk 8 ayında en az 50 tutuklu öldü.

Hasta mahpusların sağlık hizmeti alırken insanca muamele görmesi gerektiği belirtilen açıklamada Adalet Bakanlığı, yaşam hakkını ve sağlık hakkını koruma ve güvence altına alma konusunda Anayasal yükümlülüklerini yerine getirmeye davet edildi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, bir mahpusun cezaevinde sağlık hakkı bakımından doğrudan devletin sorumluluğunda olduğunun altını çizdi. “Bir kere devlet bu sorumluluğu kabul edecek ve cezaevi idarelerinden başlayarak hastanelere kadar, ATK’lere kadar bütün kurumlar kendilerini bu gerçekliğin çerçevesi içerisinde konumlandıracaklar” diyen Durakoğlu, “Bu çok önemli. Bir mahpus sağlık hakkı bakımından doğrudan devletin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

‘CEZAEVLERİNDE BİR KAOS VAR’
İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyon Üyesi Cegerğun Polat, şunları söyledi:
“Bize ATK ile ilgili çokça şikayet geliyor. Bunlar o kadar birikti ki oradaki sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili bir kaos var. Ağır hasta mahpus çok simgesel. Bunlar kamuoyuna bildirilenler. Bir işkenceye dönüşen sağlık hakkı ihlal ediliyor. ATK’de çalışan hekimlerin büyük bir baskı altında olduğunu biliyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.”