İSTANBUL FİLM FESTİVALİ 40. YILINDA EKRANLARINI AÇIYOR !

Bu yıl 40. yaşını kutlayacak olan İstanbul Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 1 Nisan–29 Haziran tarihlerinde izleyicisiyle buluşacak. İstanbul Film Festivali’nin 1 Nisan'da çevrimiçi olarak başlayacak 40. yıl gösterimleri, Mayıs ve Haziran aylarında çevrimiçiyle birlikte sinema salonlarında ve açık hava sineması gösterimleriyle de devam edecek. Bu seneki festivalin ulusal yarışmaları 20-29 Mayıs, Uluslararası Yarışması ise 18-29 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Ülkemizin önde giden film festivallerinden olan İstanbul Film Festivali, 1 Nisan’da ekranlarını açıyor.  İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen ve İstanbul Sinema Günleri adı altında başlayıp, süreç içinde uluslararası film festivalleri arasında kendisine saygın bir yer edinen İstanbul Film Festivali;  Covid-19 pandemisinin yarattığı cehennem koşullarına karşın, zengin bir program ve farklı bölümleriyle seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Bu yıl 40. yaşını kutlayacak olan İstanbul Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 1 Nisan–29 Haziran tarihlerinde izleyicisiyle buluşacak. İstanbul Film Festivali’nin 1 Nisan'da çevrimiçi olarak başlayacak 40. yıl gösterimleri, Mayıs ve Haziran aylarında çevrimiçiyle birlikte sinema salonlarında ve açık hava sineması gösterimleriyle de devam edecek. Bu seneki festivalin ulusal yarışmaları 20-29 Mayıs, Uluslararası Yarışması ise 18-29 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Önceki festivallerdeki gibi dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerine, sinemamızın yeni örneklerine, uluslararası festivallerde prömiyerlerini yapan ödüllü filmlerden klasiklere ve yeni keşiflerle öne çıkarılan, ayrıca sinema tarihinin efsane yönetmenlerinin başyapıtları ve kült filmlerinin de bulunduğu zengin programıyla, festival bu  da yıl pandemi koşullarına göre Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına yayılarak devam edecek.

40. İstanbul  Film Festivali 1 Nisan’da, festivalin çevrimiçi gösterim platformu filmonline.iksv.org’da başlayacak. Nisan ve Mayıs ayları boyunca her perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günü yeni filmler gösterime girecek. Festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması 20-29 Mayıs’ta çevrimiçi ve pandemi koşullarına bağlı olarak sinema salonlarında gerçekleştirilecek. Festivalin Uluslararası Yarışma ile Galalar bölümlerindeki filmler, Haziran ayında hem açık hava mekânlarda hem de sinema salonlarıyla çevrimiçi platformda festival takipçileri ile buluşacak. Ayrıca festivalin gösterimlerine, pandemi koşullarının elverdiği ölçüde yurtiçinden ve yurtdışından konuk yönetmen ve oyuncuların katılımı da planlanıyor.

AÇILIŞ KONUŞMASINI GÖRGÜN TANER YAPTI

40. İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısı 17 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını İKSV Genel Müdürü Görgün Taner yaptı: “1982'de yapılan ilk İstanbul Film Festivali’nden bugüne çok şey değişti. Şimdi cep telefonlarıyla film çekilebilen, dekorların üç boyutlu yazıcılarla yapılabildiği bir yüzyılda yaşıyoruz. Sinema salonlarına gitmeye devam ediyoruz ama artık aynı zamanda filmonline.iksv.org ile çevrimiçi gösterimleri evimizde de izleyebiliyoruz. Geçtiğimiz 40 yıl içinde kendisi de gelişen ve değişen İstanbul Film Festivali, Türkiye’de de birkaç kuşağı birden etkiledi. Yönetmenler, sinemaseverler, yazarlar, sanatçılar, yöneticiler, doktorlar mühendisler, İstanbul Film Festivali’nin önce izleyicisi sonra da destekçisi oldular. Festival bir anlamda kendi mezunlar cemiyetini yarattı. Köklü, gelenekli bir okul gibi sektörün birçok bileşenine kucak açtı. Yapımcıları, yönetmenleri, oyuncuları destekledi, ödüller verdi; yeni projelerini geliştirmelerine, uluslararası bağlantılar kurmalarına olanak sağladı. Değişik kültürleri, birbirinden farklı ülkeleri ve onların sinemalarını, başka türlü ulaşamayacağımız filmleri, olağanüstü yönetmenleri, oyuncuları tanımamıza aracı oldu. Zorlu bir emek işi olan sinemayla hayal dünyamızı zenginleştirdi, bizi bambaşka yerlere götürdü. Evet, ilk İstanbul Film Festivali’nden bugüne çok şey değişti; ama 40 yıldır değişmeyen bir şey de var: İstanbul Film Festivali kurucularından, 1995’te kaybettiğimiz Onat Kutlar’ın söylediği gibi, şimdi ve daima 'sinema bir şenliktir’,” dedi.

40. Festivalin onur ödüllerini ise festival direktörü Kerem Ayan açıkladı. İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri, bu yıl "jet rejisör" lakaplı yönetmen Çetin İnanç, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen, tiyatro ve sinema oyuncusu Salih Güney ve ses sanatçısı, oyuncu ve dublaj sanatçısı Belkıs Özener’e takdim edilecek. Ödüller ise, 29 Mayıs'taki ödül töreninde sahiplerine verilecek. Festivalin afişi ise uluslararası düzeyde tanınan kolaj sanatçısı Selman Hoşgör tarafından hazırlandı. 40. İstanbul Film Festivali afişleri, festivalin 40 yıldır sinema sanatçılarını, yönetmenleri ve izleyicileri birleştiren yapısından ilham alıyor.

Festivalin önemli etkinliklerinden Köprüde Buluşmalar ise, her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve networking platformu... Anadolu Efes'in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’ın 16.’sı, festival kapsamında 7-8-9 Nisan tarihleri arasında bu yıl da çevrimiçi düzenlenecek. Okuyucularımıza festivalin programlarını da anımsatalım.

40. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ PROGRAMI

Festivalin Nisan ayı programı zengin bir içeriğe sahip:

• Köstebek Ajan / El Agente Topo / The Mole Agent / Maite Alberdi / Şili, Hollanda, İspanya, Almanya, ABD (Belgesel Kuşağı)

• Pazar Günleri / Sundays / Alethea C. Avramis / Yunanistan, Fransa (Belgesel Kuşağı)

• Son Banyo / O Último Banho / The Last Bath / David Bonneville / Portekiz, Fransa (Dünya Festivallerinden)

• Arkadaşlar Arasında / Le Bonheur des uns… / A friendly tale / Daniel Cohen / Fransa (Antidepresan)

• Possessor / Brandon Cronenberg / Kanada (Dünya Festivallerinden)

• Luzzu / Alex Camilleri / Malta  (Genç Ustalar)

• Asla Ağlamam / Jak Najdalej Stad / I Never Cry / Piotr Domalewski / Polonya, İrlanda (Çiçek İstemez)

• Şiddet Tekeli / Un pays qui se tient sage / The Monopoly of Violence / David Dufresne / Fransa (Belgesel Kuşağı)

• Üst Kattakiler / Sentimental / The People Upstairs / Cesc Gay / İspanya  (Antidepresan)

• Susmayan Köpek / El Perro que no calla / The Dog Who Wouldn’t Be Quiet / Ana Katz / Arjantin (Dünya Festivallerinden)

• Aşktan Sonra / After Love / Aleem Khan / İngiltere (Genç Ustalar)

• Sevgili Yoldaşlar / Dorogie Tovarishchi! / Dear Comrades! / Andrey Konchalovski / Rusya (Dünya Festivallerinden)

• İki Aşığın Ölümü / The Killing of Two Lovers / Robert Machoian / ABD (Dünya Festivallerinden)

• Düşüş / Falling / Viggo Mortensen / Kanada, İngiltere, Danimarka (Dünya Festivallerinden)

• Gönül İşleri / Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait / Love Affair(s) / Emmanuel Mouret / Fransa (Antidepresan)

• Aynalar / Spoguli / In the Mirror / Laila Pakalnina / Letonya, Litvanya  (Antidepresan)

• 180 Derece Kuralı / Khate Farzi / 180 Degree Rule / Farnoosh Samadi / İran  (Çiçek İstemez)

• Tufan Olmayacak / Tvano Nebus / The Flood Won’t Come /  Marat Sargsyan / Litvanya  (Genç Ustalar)

• Aalto / Virpi Suutari / Finlandiya / 98’ (Belgesel Kuşağı)

• Sarayın Sessizliği / Les Silences du Palais / The Silences of the Palace / Moufida Tlatli / Tunus (Çiçek İstemez)

Festivalin her yıl heyecanla beklenen bölümlerinden birisi ise yarışmalar... 40. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl ulusal yarışmalar 20-29 Mayıs’ta, Uluslararası Yarışma 18-29 Haziran’da yapılacak. Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, 29 Mayıs akşamı düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.

ULUSLARARASI YARIŞMA VE GALALAR

İstanbul Film Festivali’nin 18-29 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, bu yıl “sinemaya yeni bakışlar” teması altındaki  filmler yarışıyor. İKSV’nin 16 yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına sunulan Uluslararası Altın Lale Ödülü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 Avroluk bölümü Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 50.000 TL’lik bölümü filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 Avroluk bölümü ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine takdim edilecek.

ULUSAL YARIŞMA

Bu yıl 20-29 Mayıs’ta yapılacak Ulusal Yarışma’da ise Altın Lale Ödülü için, yapımı 2020-2021 sezonunda tamamlanan filmler yarışacak. Ulusal Yarışma Jürisi, En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

En İyi Senaryo Ödülü, bu yıl Alametifarika tarafından 10.000 TL para ödülü ile desteklenecek.

En İyi Film'e 150.000 TL; Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına İKSV tarafından 50.000 TL verilecek. Anadolu Efes ise En İyi Yönetmen ödülüne lâyık görülen isme 50.000 TL takdim edecek. En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10.000'er TL ile ödüllendirilecek. En İyi Özgün Müzik Ödülü, bu yıl da LU Records tarafından 5.000 TL para ödülü ile desteklenecek.

40. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi’nin başkanlığını bu yıl yönetmen Tolga Karaçelik üstleniyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise oyuncu Ece Dizdar, sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı Naz Erayda Kurdoğlu, yapımcı Nadir Öperli ve yazar Şebnem İşigüzel’den oluşuyor.

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme İKSV tarafından 10.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışması jüri üyeleri yönetmenler Serdar Kökçeoğlu, Martina Priessner ve yönetmen ve yapımcı Hasan Söylemez’den oluşuyor.

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Jürinin seçeceği En İyi Kısa Film, Anadolu Efes tarafından 5.000 TL ile ödüllendirilecek. Ulusal Kısa Film Yarışması jüri üyeleri oyuncu ve yapımcı Nazlı Bulum, yönetmen Engin Erden ve sinema yazarı Selin Gürel.

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

2012 yılında talihsiz bir şekilde vefat eden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmeni, sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere 30.000 TL ödülle destekleniyor. Seyfi Teoman İlk Film Ödülü bu yıldan itibaren önümüzdeki beş yıl boyunca elde edilen bireysel bağışların desteğiyle İKSV'nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından verilecek. Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde yönetmenler Zeynep Dadak, Leyla Yılmaz ve Orçun Behram yer alıyor. Ayrıca Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birlikleri Federasyonu (FIPRESCI) Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek.

40. Festivalin ilgi çekici ve sinefiller açısından önemli bir bölümü ise “Hitchcock Renkli”... Dahi sinemacı Alfred Hitchcock’un geçen yıl pandemi nedeniyle gösterimi yapılamayan 15 renkli filmi Haziran ayında yenilenmiş kopyalarıyla sinema salonlarında gösterilecek. Hitchcock Renkli bölümünde yer alan filmler ise şunlar:

- Ölüm Kararı / Rope (1948)

- Kapri Yıldızı / Under Capricorn (1949)

- Cinayet Var / Dial M for Murder (3D) (1954)

- Arka Pencere / Rear Window (1954)

- Kelepçeli Âşık / To Catch A Thief (1955)

- The Trouble with Harry (1955)

- Tehlikeli Adam / The Man Who Knew Too Much (1956)

- Ölüm Korkusu / Vertigo (1958)

- Gizli Teşkilat / North by Northwest (1959)

- Kuşlar / The Birds (1963)

- Hırsız Kız / Marnie (1964)

- Esrar Perdesi / Torn Curtain (1966)

- Topaz (1969)

  • Cinnet / Frenzy (1972)
  • Aile Oyunu / Family Plot (1976)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi