İstanbul matbaasını kapatan Demirören’in tazminat kurnazlığı

İstanbul matbaasını kapatan Demirören’in tazminat kurnazlığı
Demirören Medya, İstanbul Esenyurt’taki baskı tesisi DPC’yi kapatma kararı aldığını açıklamıştı. 1 Ekim’de kapatılması planlanan Hürriyet Gazetecilik’in İstanbul’daki matbaasında çalışan 105 kişinin de yasal hakları...

Demirören Medya, İstanbul Esenyurt’taki baskı tesisi DPC’yi kapatma kararı aldığını açıklamıştı. 1 Ekim’de kapatılması planlanan Hürriyet Gazetecilik’in İstanbul’daki matbaasında çalışan 105 kişinin de yasal hakları ödenerek işten çıkarılacağı belirtildi.

Bu gelişmenin ardından Demirören Medya ve basın camiasına yansıyan haberlere göre İstanbul matbaası çalışanları ihbar ve kıdem tazminatı olarak açıklanan 15 milyon 66 bin liranın üzerinde bir ödeme alacaktı. Ancak iddialara göre Demirören, kapatacağı İstanbul matbaasının çalışanlarına temmuz ayında maaş zammı yapmayarak tazminat miktarının artmasına, çalışanların haklarını tam olarak almasına engel oldu.

‘MAAŞLARI DÜZELTECEĞİZ’ DEDİLER
Demirören, medya çalışanlarına geçen temmuz ayında yüzde 20-30 arası maaş zammı yapıldı. Ancak bu maaş zammı düzenlemesinden İstanbul Demirören Print Center (DPC) çalışanları yararlanamadı. Üstelik, matbaa merkezinde çalışanlara, yönetim tarafından “Sizlerin maaşları asgari ücrete yakın. Size daha yüksek oranda maaş düzenlemesi yapmak istiyoruz” denilerek temmuz zammı sonraya ertelendi.

MATBAAYI KAPATIYORLAR
Çalışanlar ağustos ayında zamlı maaş beklerken şirketten İstanbul matbaasının kapatılacağı, çalışanların işten çıkarılacağı duyurusu yapıldı.
Çalışanlar zam alamadıkları gibi 1 Ekim itibarıyla işlerini de kaybetmiş olacaklar. Demirören de bu operasyon ile çalışanlarına ödediği tazminattan en az 4.5 milyon lira kâr etmiş olacak.

5.500 liralık asgari ücrete yakın maaşlarla çalışan ve aralarında uzun yıllardır matbaada olan işçilerin Demirören yönetiminin “maaşa zam yapmama kurnazlığı” nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatı hesaplamasında çok önemli kayıpları olacak.

ÇALIŞANLAR HAKKINI ARIYOR
İşten çıkarılacağı bildirilen 105 kişi, Demirören’in tazminat oyunundan rahatsızlıklarını yönetime ilettiler. Çalışanlar ayrıca temmuz zammının maaşlarına yansıtılmasını ve tazminatlarının bu şekilde hesaplanmasını istediklerini belirten taleplerini de yönetime ilettiler.

Sektörde iş bulmalarının zor olduğu matbaa çalışanlarının ilettiği talepler arasında, sadece İstanbul matbaasının kapatılıyor olması dolayısıyla ihbar ve kıdem tazminatına 4’er maaş uzlaşma bonusu eklenmesini de istedi. 105 çalışan yönetimin vereceği yanıtı bekliyor.

HÜRRİYET’İ SABAH MATBAASI BASACAK
DPC’nin İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon ve Adana’nın yanı sıra, Almanya’nın Frankfurt şehrinde üretim tesisi bulunuyor.

İstanbul matbaasının kapanacak olması nedeniyle Hürriyet ve grubun diğer gazetelerinin 1 Ekim’den itibaren İstanbul’da Sabah gazetesinin sahibi olan Turkuaz Medya tarafından basılacağı konuşuluyor. Demirören, Hürriyet grubunu satın aldıktan sonra gazete dağıtım şirketi Yay-Sat’ı da kapatmış, Hürriyet grubu yayınları, Sabah gazetesinin sahibi olduğu Turkuaz tarafından dağıtılmaya başlamıştı.

Demirören, Ekim 2019’da Hürriyet çalışanı 45 gazeteciyi sendika üyesi oldukları için hiçbir haklarını ödemeden tazminatsız olarak işten çıkarmıştı. Gazeteciler, 3 yıla yakın süren hukuk mücadelesi sonunda haklı bulunarak davayı kazanmış, Demirören tazminatları ödemek için gazetecilerle anlaşmak zorunda kalmıştı.