İstanbul’da ekmek 5 lira

İstanbul’da ekmek 5 lira
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’den sonra İstanbul’da da ekmek fiyatları 5 liraya çıktı. Resmi tarife olmadığı halde İstanbul’un bazı ilçelerinde 240 gram ekmek bugünden itibaren 5 liraya satılmaya...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’den sonra İstanbul’da da ekmek fiyatları 5 liraya çıktı. Resmi tarife olmadığı halde İstanbul’un bazı ilçelerinde 240 gram ekmek bugünden itibaren 5 liraya satılmaya başlandı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir’deki fırıncılar ekmeği 5 liradan satacak” dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin de sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Resmi tarifenin üzerinde satış yapmak tabii ki doğru değil ama mevcut satış fiyatlarıyla ekmek üretilemiyor. Zarar eden esnaf üretime devam edebilmek için bizi de pek dinlemiyor” diye konuştu.

RESMİ TARİFE TEMMUZDA GELECEK
İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 liradan satılması bile daha resmi onay almadı. Temmuz ayında resmi tarifenin çıkması beklenirken, bu olmadan ekmek yeni bir zamla 5 liraya çıkmış olacak.

Fırıncılar ise bu zamları 14 bin TL’lik cezai yaptırımı göze alarak yaptığını söylüyor. Şu anki resmi tarifeye göre ekmeğin kilosu 14,3 TL. Yeni zamla ekmeğin kilosu 20 lirayı aşacak ve ekmeğe son bir yılda yüzde 150 zam gelmiş olacak.

Geçen yıl 130 liraya satılan unun bu yıl 550 liraya yükselmesi, akaryakıtın 30 lirayı aşması, personel ve diğer giderler nedeniyle maliyeti karşılayamamaktan dertli. Birçok fırın maliyeti karşılayamadığı için kapanma riskiyle karşı karşıya.

Geçen yıl mayıs ayında ekmek 1.75 liraydı.

İBB'DE 2 LİRA
İstanbul’da 210 gram ekmeğin fiyatı 5 liraya çıkarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 250 gramlık halk ekmeği 2 liradan satmaya devam edeceğini duyurdu.