İstanbul’da sürpriz Ukrayna zirvesi

İstanbul’da sürpriz Ukrayna zirvesi
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermek, önceki gün İstanbul’da sürpriz bir toplantı yaptı. Rusya’nın Ukrayna’nın 4 bölgesini ilhak etmesinin ardından üst...

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermek, önceki gün İstanbul’da sürpriz bir toplantı yaptı. Rusya’nın Ukrayna’nın 4 bölgesini ilhak etmesinin ardından üst düzey iki ismin İstanbul’da yaptıkları toplantının içeriği merak konusu oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Sullivan, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kararlı desteğinin altını çizdi. ABD ve müttefiklerinin, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuku alenen ihlallerine pabuç bırakmayacağını ve Rusya’nın sözde ilhakına destek sağlayan herhangi bir kişi, kuruluş veya ülkeye ciddi maliyetler yükleyeceğini aktardı” denildi.

Sullivan ve Yermak’ın görüşmede, Zaporijya Nükleer Santrali›ndeki durumu ve Ukrayna›nın dünyaya gıda ihraç etmek için Birleşmiş Milletler ile devam eden çalışmalarını ele aldığı aktarılan açıklamada,

“Sullivan, ABD’nin Ukrayna halkını bağımsızlıklarını ve demokrasilerini savunurken desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı” denildi.


TÜRKİYE İLHAKI REDDEDİYOR
Yermak, Cumhurbaşkanlığı Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile de bir görüşme yaptı. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde uluslararası hukuk çerçevesinde savaşın sonlandırılması için diyalog zeminin yeniden tesis edilmesi gerektiği ifade edildi.

Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararını Türkiye’nin reddettiği belirtildi.