İstanbul’da taksi sorunu değil kronikleşen UKOME sorunu var

İstanbul’da taksi sorunu değil kronikleşen UKOME sorunu var
İstanbul’da bitmek bilmeyen şikâyetlerden biri taksiler… Taksi sayısının azlığı gibi 20 milyonu bulan nüfus sirkülasyonuna karşın kayıtlı 17 bin 395 taksi çalışıyor İstanbul’da. Korsan taksilerin sayısını bilmek...

İstanbul’da bitmek bilmeyen şikâyetlerden biri taksiler… Taksi sayısının azlığı gibi 20 milyonu bulan nüfus sirkülasyonuna karşın kayıtlı 17 bin 395 taksi çalışıyor İstanbul’da. Korsan taksilerin sayısını bilmek pek olanaklı değil. Sahte taksi plakasıyla çalışanları buna dahil değil kuşkusuz. Neredeyse her semtte türeyen korsan taksileri bilmeyen var mı? Sahte plakayla çalışan taksileri emniyet güçleri bilemiyor mu? Bu soruları çoğaltmak mümkün ama taksi sorununun temelinde yurttaş için yatan konuların başında; taksi bulamamak, bulduğun zaman taksi şoförünü gideceğin yere ikna edememek, taksi şoförünün tarife açmayıp yüksek tarife ile müşteri kabul edebileceğini anlattığı pazarlığa maruz kalmak geliyor.

YOL-YOLCU BEĞENMİYORLAR

“Yerli ve milli müşteri” beğenmiyor taksi esnafı. Çünkü özellikle Arap turistlerle pazarlık yapıp yerli müşteriden çok çok daha fazla kazanıyorlar. Sosyal medyada ve hatta sokakta büyüyen bir öfke var taksi ve taksi şoförlerine karşı. Yol ve yolcu beğenmemenin yanı sıra 1-2 km'lik yollar için istenen 200-300 liraların da bu öfkede rolü var.

ÇÖZÜM ASLINDA ÇOK BASİT

Taksi sorun ve sorunlarının çözümü aslında çok basit. İstanbul’un seçilmiş yönetiminin başında olduğu İBB’nin projeleri de var ve aylardır bunu valiliğe kabul ettirmeye çalışıyor. Ancak AKP iktidarı CHP’li belediyeleri “sorun çözücü göstermemek” adına ne lazım geliyorsa yapıyor. Ulaşım ve taksi konusunda karar verecek olan UKOME’nin yönetim yapısı AKP İstanbul’u kaybedince değiştirildi. İstanbul valisi ve yönetim çoğunluğunda AKP iktidarının bürokratları olunca UKOME, CHP’li İBB’nin “çözüm üreten” projelerini rafa kaldırmayı tercih ediyor.

“CHP SORUN ÇÖZDÜ” DEDİRTMEMEK İÇİN…

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, orman yangınlarıyla ilgili CHP’li belediyeleri suçlaması, AKP’nin İstanbul’da etkin isimlerinden Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun “İstanbul’da çürük binaların sadece CHP’li belediyelerin sorumluluk bölgelerinde olduğunu söylemesi” de AKP’li olmayan belediyeleri beceriksiz gösterme çabalarından sadece birkaçı.

İstanbul’un taksi ve taksi şoförleri sorunsalı son günlerde artarak sosyal platformlara da yansıyor. İBB Sözcüsü Murat Ongun, daha birkaç gün önce oyuncu Berrak Tüzünataç’ın “taksi isyanına” yanıt verirken UKOME’yi işaret etmişti. Taksim Meydanı’nda taksici tarafından alınmayan turistlerin isyanını da Sözcü Ongun, sosyal medya hesabından paylaştı.

İBB SÖZCÜSÜ’NDEN ÇAĞRI

İBB Sözcüsü Murat Ongun, “İstanbul’da taksi sorunu kronikleşiyor, İstanbullular bezdi, turistler bile isyanda” diyerek UKOME’ye bir kez daha çağrı yaptı:

“Bakanlık üyelerinin İBB’nin yönetiminde 5 bin yeni taksi projesine artık 'evet' demesini bekliyoruz."

Ongun Twitter’daki paylaşımında UKOME’den neden istedikleri kararı çıkaramadıklarını anlatırken “UKOME’ye 23 Haziran seçiminden sonra çoğunluk elde etmek için Bakanlık üyeleri dahil edildi” dedi. Ongun, CHP Millet İttifakıyla İstanbul’u kazanana kadar belediyenin çoğunlukta olduğu UKOME yapısının değiştirilmesine, belediyenin kararlarda etkili olamayacak azınlığa düşürülmesine de dikkat çekmiş oldu.

T24 Haftalık Yazarı Berna Abik de dünkü köşesinde taksi sorununa geniş yer ayırdı… İstanbul'da 17 bin 395 taksi var. Ve uzun yıllardır bu sayı artmıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'un taksi ihtiyacıyla ilgili olarak, "Israrla ve inatla tekrar etmeye devam edeceğim ki, düzenlediğimiz, ölçtüğümüz, biçtiğimiz, tasarladığımız ve 5 bin (yeni) taksi ihtiyacı olduğunu bildiğimiz bu şehirde, bunu İBB layıkıyla da işletebilir. Bu bir regülasyon görevi oluşturur. Bu sistem diğer taksileri de bu sisteme çeker ve onları da sisteme katar. Hiçbir zaman esnaf da, şoför de, taksi plakası sahibi de mağdur olmaz. Bu sayede herkes kazanır" demişti ama bu proje, UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından tam 7 kez reddedildi.