İSTANBUL’DA TOKİ DAR GELİRLİYİ UNUTTU

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 19, 2021 / 13:57

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın hazırladığı konut raporu, son zamanlarda vatandaşların yaşadığı konut sorununu net bir biçimde ortaya koydu.

“Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler raporu” başlıklı rapor 1-7 Eylül 2021 tarihleri arasında bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemiyle yapılan anket sonuçlarını içeriyor. 647 kişiyle yapılan görüşmelerde İstanbulluların yüzde 95’i kiraların yüksek olduğunu düşünüyor.

Yeni ev kiralayanlar yüzde 66 fazla kira ödedi
Araştırmalara göre, son 1 sene içerisinde evini değiştirenler dışarıda tutulduğunda, İstanbul’da ortalama kira 1541 TL iken, son bir sene içerisinde kiralık ev tutan katılımcıların ortalama kirasının 2561 TL olduğu ortaya çıktı.
Buna göre, 2021’de yeni kiraya çıkanlar için kiralar geçen seneye göre yüzde 66 zamlandı.
Araştırma kapsamında görüşülen kiracıların yüzde 41’i ise pandemi döneminde kiralarını ödeyemediğini veya aksattığını belirtti.

‘Boş konut var ama erişilebilir değil’
İBB verilerine göre Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla’da boş konut stokunun yüksek olduğu görüldü.
İstanbul’daki boş konut sayısı Avrupa’daki diğer kentlerle kıyaslandığında ise ortalamanın üzerinde. Bu da aslında İstanbul’da boş konut olduğunu, ancak herkes için erişilebilir olmadığını gösterdi.
Raporda ayrıca, 2020 yılı sonu itibariyle işlevlerinden bağımsız olarak İstanbul’da yaklaşık 6 milyon 400 bin kayıtlı mesken bulunduğu ve bunların yaklaşık 4 milyon 400 bininde ikamet edildiği belirtildi. Buna göre mevcut kayıtlı ikameti olmayan mesken sayısının 1 milyon 800 bin adet olduğu belirtildi.

‘TOKİ dar gelirli için konut üretmiyor’
Rapordaki çarpıcı verilerden biri de sosyal konutlarla ilgili. Dar gelirli sosyal gruplar için üretilmesi gereken sosyal konutlar konusunda TOKİ’nin sınıfta kaldığı görülüyor.
TOKİ’nin İstanbul projelerine bakıldığında tamamlanan 50 bin 918 konuttan sadece 678’inin alt gelir grubu için üretildiği görüldü. İnşaat aşamasında olan konutlar da eklendiğinde bu sayı 766’ya çıktı.

İNTERNETTE “KİRA SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNSUN” KAMPANYASI
Artan kira fiyatlarına çözüm bulunması talebi internette kampanyaya dönüştü. Change.org’da ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ kampanyası başlatıldı.
Kısa sürede 75 bin kişinin imzaladığı kampanyada, “Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erdi. Yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı. Gün be gün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen “serbest piyasanın insafına” bırakılmasıdır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top