İstanbul’daki araç artışına ilişkin uzmanlar uyardı: Maske takın

İstanbul’daki araç artışına ilişkin uzmanlar uyardı: Maske takın
İstanbul’da 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayısı önceki haftaya göre 340 bin 61’den 239 bin 48’e düştü. Pandemiyle hayatımıza giren maske kullanımı açık alanlarda kaldırıldı ama bu sefer de havadaki partiküller...

İstanbul’da 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayısı önceki haftaya göre 340 bin 61’den 239 bin 48’e düştü. Pandemiyle hayatımıza giren maske kullanımı açık alanlarda kaldırıldı ama bu sefer de havadaki partiküller sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar sokakta yürüyen insanların kirli havadan etkilenmemeleri için ‘maske takın’ uyarısında bulundu.

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik, araç sayısıyla birlikte partikül konsantrasyonlarının da arttığını belirterek, ana caddelerde yürüyen, otobüs duraklarında bekleyen insanların bu emisyonlardan etkilenmemeleri için maske takmaları uyarısı yaptı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise böyle devam ederse trafikteki bekleme sürelerin katlanılamaz hale geleceğini söyledi.

MESAİ KADEMELENDİRME ÖNERİSİ
İncecik, “İstanbul’da yıl boyunca partikül seviyelerinin çok yüksek olduğu tespit edildi. Partiküllerin kaynağına baktığımızda, en önemli sebeplerden biri dizel araçlar. İstanbul’da da otomobillerin yüzde 40’tan fazlası dizel” dedi. Özel araç sayısının artmasıyla, yol kenarı parkları gibi park ihlallerinin de artacağı uyarısı yapan Ilıcalı, bu tablonun zaten zor akan trafiği daha zorlaştıracağını söyledi. Ilıcalı, mesai kademelendirmesinin bir çözüm olabileceğini ifade etti.