İstanbul’daki deprem riski sanayiciyi ürkütüyor

İstanbul’daki deprem riski sanayiciyi ürkütüyor
Maliyet artışlarından sonra İstanbul’da beklenen olası deprem, sanayicileri harekete geçirdi. İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, sanayicilerin İstanbul’un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri mercek altına aldığını ve...

Maliyet artışlarından sonra İstanbul’da beklenen olası deprem, sanayicileri harekete geçirdi. İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, sanayicilerin İstanbul’un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri mercek altına aldığını ve fabrikaları için arazi arayışına girdiklerini söyledi.

Ömeroğlu, Ekonomim’e yaptığı değerlendirmede, göçün ağırlıklı olarak Trakya’daki kentlere yoğunlaşmasıyla fiyatların hızla arttığını ve bölgenin cazibesini kaybettiğini savundu. İstanbul’da olası bir depremin altyapıya vereceği zararın, sanayicileri endişelendirdiğini söyleyen Ömeroğlu, şunları söyledi:

KONYA, SİVAS, MANİSA VE KÜTAHYA REVAÇTA
“Yüksek kira artışları, geçim sıkıntısı ve deprem korkusuyla İstanbul’u terk ediyorlar. İş gücü ve enerji maliyetlerindeki artış sanayicileri de zorluyor. Deprem sanayicilerin de kâbusu oldu ve fabrikası için uygun maliyetli arsa arıyor. Lojistik avantajlara sahip, İstanbul’un 300-400 kilometre çevresindeki kentlerde sanayi arazisi arayışları arttı.”

Depremin ardından yatırımını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya’ya taşıma kararı alan sanayici sayısı arttı. Tek hammadde ile çalışan fabrikalar uygun maliyetli sanayi arazisi bulduğunda fabrikasını taşıyor. Ancak çok sayıda hammadde tedariki olan fabrikalar, İstanbul’dan çok uzaklaşmak istemiyor. Altyapısı hazır, arsa maliyetleri uygun, devlet teşviklerinden yararlanabileceği,  lojistik ve iş gücü sıkıntısı çekmeyeceği kentlerdeki OSB’lerde yer arıyor. İlk 500’de yer alan bir firmamız yatırımını Konya’ya taşıyor. 6. Bölge teşvikleri nedeniyle Sivas’ı tercih edenler de oldu.”

SANAYİCİ ANADOLU İÇİN TEŞVİK EDİLMELİ
İstanbul sanayicisine Anadolu kentlerinde daha uygun maliyetlerle satın alabileceği ya da kiralayabileceği yerler gösterilmesi gerektiğinin de altını çizen Muammer Ömeroğlu, “Bir fabrikayı başka bir kente taşımak kolay değil. İnşaat maliyetleri çok yüksek. Anadolu’ya gidebilmemiz için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Sanayinin İstanbul’dan Anadolu’ya yayılması ancak bu şekilde söz konusu olabilir. Bu yönde bir beklentimiz var. İşlerimizi büyütmek ve ayakta kalmak için Anadolu’ya açılmalıyız. Anadolu kentlerinde genç iş insanlarının beklentilerini karşılayacak sosyal ve ekonomik atılımlar hızla yapılmalı” açıklamasını yaptı.

BANKALAR DA ARAYIŞTA
Depremler sonrasında bankalar da yer planlamasını tartışıyor. Yabancı bir bankanın riski dağıtmak için Ankara’da yer bakmaya başladığı bildirildi. Pandemi sonrası çalışanlarına esneklik sağlayan bir diğer bankanın kaynağı da uzaktan çalışmayla ilgili çalışanlara daha fazla esneklik yaratabilmek için alternatiflerin düşünüldüğünü belirtti.