İstanbul’u bekliyorduk

İstanbul’u bekliyorduk
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yaşanan süreci anlatırken “3-4 yıldır Türkiye, 99 depreminden itibaren deprem hazırlıklarını sürdürüyor. Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi....

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yaşanan süreci anlatırken “3-4 yıldır Türkiye, 99 depreminden itibaren deprem hazırlıklarını sürdürüyor. Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi. Fakat Kahramanmaraş hattı da bizim için önemli alanlardan bir tanesiydi” dedi. Soylu, arama kurtarma faaliyetlerinin gecikmesine yönelik eleştirilere “Havalimanlarının, yolların kapalı olması, telefonların çekmiyor olması, hava şartlarının ciddi şekilde etkilemesi alana ulaşmayı zorlaştırdı” yanıtını verdi.

BİZDEN SONRAKİ NESİLLER…

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın programına katılan Soylu, gözyaşlarını tutamayarak “Allah’tan geldi, inanıyoruz. Müslümanız. Ancak bazen insan olarak etkileniyoruz” ifadesini kullandı. Soylu’nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
-Bizden sonraki nesiller, bir daha bu tabloyla karşılaşmayacak. Biz bu sözü her yerde verdik. Biz bunu her yerde gerçekleştirdik. Yine aynısı gerçekleşecektir.
-Kahramanmaraş’taki 9, 9 çeyrek geçe gördüğüm ilk tablo Allah bölge bir felaketi kimseye yaşatmasın. İlk arama kurtarma ekibi 9.30’da yanımızda oldu.

  • 20 binin üzerinde binada arama kurtarma yapıldı. Elinizdeki bütün arama kurtarma personeliyle ulaşabildiğimiz maksimum sayı 35 bindir.
    -Pazartesi itibarıyla hasar tespitlerin tamamlanacağını düşünüyoruz.
  • Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil olmak üzere 97 bin deprem tatbikatı yaptık. 650 bine yönelik afet gönüllüsü oluşturduk.
    -Türkiye afet bölgesidir. Bizim yapmamız gereken ırmaklarda, derelerde alınması gereken tedbirler varsa onları alabilmek, depreme yönelik yapı stokunun değişmesi bir taraftan da vatandaşımıza deprem anında neler yapılabileceğini anlatmaya yönelik çabayı ortaya koymak.

“Yanlış depremde öldüğümüz İçİn özür dİlerİz”

Soylu’nun açıklamalarının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu isim vermeden Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Deprem bilimsel bir olgudur ve bu tehdit İstanbul için de geçerlidir. Felaketten sonra, sorumlu yöneticilerin TV’lerde ağlaması, çeyrek asırlık iktidarların ‘kader’ savunması sadece sorumluluktan kaçmaktır” ifadelerini kullandı. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da “Yanlış depremde öldüğümüz için özür dileriz” dedi.