İstanbul’un ulaşımında yeni kriz uyarısı

İstanbul’un ulaşımında  yeni kriz uyarısı
Salgında normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte daha fazla insan sokağa çıkmaya başlarken, bu durum İstanbul’un ulaşımında kriz bekletisine yol açtı. Valilik bunun önüne geçebilmek için uyarı ve önerilerde bulundu.Vaka...

Salgında normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte daha fazla insan sokağa çıkmaya başlarken, bu durum İstanbul’un ulaşımında kriz bekletisine yol açtı. Valilik bunun önüne geçebilmek için uyarı ve önerilerde bulundu.
Vaka sayısında birinci sırada yer alan İstanbul, bayram sonrasında normalleşme sürecine adım attı. Uzmanlara göre eskiye dönüşle birlikte toplu ulaşım araçlarında sosyal mesafe kurallarının ortadan kakması riskini barındırırken, İstanbul Valiliği buna ilişkin acil eylem planı çalışmalarına başladı.
Valilik bünyesindeki bilim kurulunun başında bulunan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ““Normalleşme ile özel araç yöneliminde yüzde 15’lik artış ve beraberinde çok ciddi trafik sıkışıklığı bekliyoruz. Toplu ulaşımdaki kişi sayısında yarı yarıya azalma olabilir. Normal zamanda, trafik sıkışıklığının yüzde 85’i otomobil kaynaklı. Yüzde 15’lik ilave artış demek. 15 kilometre saat olan trafik hızının iki katına çıkması anlamına geliyor. 15 kilometrelik bir mesafeyi bir saat yerine iki saatte gideceğiz. Bunun adı ulaşım krizi demektir” dedi.
Normalleşme döneminde araçların yüzde 25 kapasite ile çalışmasının süreleri uzatacağını söyleyen Ilıcalı, yüzde 25 kotasının artırılabileceğini belirtti. Bir kısım insanın evden çalışmaya devam etmesi gerektiğini dile getiren Ilıcalı, bisiklet kullanımının hayatımıza girmesi ve mobil uygulamayla sokaklarda boş taksi dolaştırma döneminin bitmesi gerektiğini vurguladı.