İşte afet konutları ve köy evleri

İşte afet konutları ve köy evleri
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 19. gününde iktidar, deprem bölgesinde yeterince zemin etüt çalışması yapılmadığı şüphesi doğuran bir adım atarken TOKİ’nin örnek afet evleri görselleri de ortaya çıktı. TOKİ deprem...

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 19. gününde iktidar, deprem bölgesinde yeterince zemin etüt çalışması yapılmadığı şüphesi doğuran bir adım atarken TOKİ’nin örnek afet evleri görselleri de ortaya çıktı. TOKİ deprem konutları Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, Kilis, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa’da yapılacak. Bakanlığın da yıkılan bina sayıları ile hangi bölgelere, ne kadar konut yapılacağını gösteren haritalı grafikler yayınlandı.

Konut kredisine 0.69-0.99 faiz, 15 yıl vade


‘Yeni Konut Finansman Programı’na ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye göre; sıfır konut alanlar, 15 yıl vade ile 5 milyon TL’ye kadar krediden yararlanabilecek. Çekilen krediye göre, faiz oranları 0,69 ile 0,99 arasında değişim gösterecek. Kredi faiz oranları 2 milyon TL’ye kadar yüzde 0,69, 2-4 milyon TL arasında yüzde 0,79, 4-5 milyon TL arasına ise yüzde 0,99 olarak uygulanacak. Karar kapsamında üç bölge belirlendi. İstanbul 1’inci bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2’nci bölge; 1’inci ve 2’nci bölge dışında kalan iller 3’üncü bölge olacak. Kullandırılacak kredilerin miktarları bölgelere göre de uygulanacak.
5 YIL SATIŞ YOK
Satın alınan taşınmazlar, finansmanı sağlayan bankanın talebi ile birlikte bildirilen finansman tarihinden itibaren beş yıl devredilemeyecek.
Kredilerden 18 yaş ve üstünde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler faydalanabilecek. Kendi ya da 18 yaş altındaki çocuklarına ait konutu olanlar kredilerden faydalanamayacak. Üzerlerine kayıtlı işyeri veya arsa bulunanlar ise kapsam dışında olacak. Konut kredileri 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek, Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2024’e kadar uzatmaya yetkili olacak.