İŞTE OTOMOTİVDE KADININ GÜCÜ!

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 20, 2022 / 07:03

Türkiye, Fransız Citroen’in göz bebeği oldu. Çünkü 3 yıl önce dünyada en çok Citroen satan 14. ülkeyken bugün 7 basamak birden yükselerek 7.sıraya çıktı. 2025’te ise hedef 5. Bu başarının mimarları ise Citroen’in kadın yöneticileri. Türkiye’nin tek kadın marka genel müdürü olan Selen Alkım’ın liderliğindeki Fransız marka son derece dikkat çeken performanslara devam ediyor.

STELLANTIS Grubu bünyesindeki Fransız Citroen markası, son yıllarda tüm olumsuz şartlara rağmen Türkiye’deki başarılı performansı ile dikkat çekiyor. Citroen üst yönetiminin de dikkatini çeken bu başarı sonrası nisan ayında CEO Vincent Cobee ülkemizi ziyaret edip tüm ekibi kutlarken, haziran sonunda ilk kez yeni bir modelin global lansmanını Türkiye’de yapacakları müjdesini vererek desteğini de gösterdi. Citroen’in son yıllarda Türkiye’de gösterdiği bu başarılı performasın sebebi ise tek kelimeyle ‘kadınlar’ oldu.

TEK KADIN GENEL MÜDÜR
Bugün Türkiye’de erkek egemen otomotiv sektöründeki tek kadın marka genel müdürü Citroen’de bulunuyor. 2019 yılından bu yana Citroen’i yöneten, 2021 yılı başında da Genel Müdür olan Selen Alkım, pazarlama alanında da kadınlarla çalışıyor. Zeynep Durusu’nun Pazarlama Müdürü, Selin Kayhan Özen’in ise Pazarlama İletişim Müdürü olduğu Citroen Türkiye’de çalışanların yüzde 35’ten fazlası kadın. İşin başında kadınlar olunca da başarı beraberinde geliyor. Citroen, özellikle son üç yıldır Türkiye’de hızlı büyürken, globalde Avrupa pazarları ve Çin’in hemen arkasında bu alanda 7. sırada yer aldı. Yani 2018 yılında dünyada en çok satan 14’üncü ülke Türkiye iken, 2021’de 7’nci ülke oldu. Avrupa’da ise 6’ıncı.

HEDEF %8 PAZAR PAYI
Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, 2025 yılında 75 bin adetlik satış ve yüzde 8 pazar payıyla dünyada 5’inci büyük Citroen pazarı olmayı hedeflediklerini belirtti. Tedarik problemlerine rağmen büyümelerini 2022 yılında da sürdüreceklerini aktaran Alkım, “2021 yılında yaklaşık 29 bin adet olan satışlarımızı bu yıl sonunda 40 bin adede çıkarmak istiyoruz. Toplam pazar geçtiğimiz yılın altında kalırken biz yine büyüyeceğiz. Ama asıl amacımız 2025 yılında yüzde 8 pazar payına ulaşmak” dedi.

40 BİN TL’LİK MAKYAJ
CITROEN’in C-SUV sınıfındaki başarılı modeli C5 Aircross kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirdi. Son 3 yılda Türkiye’de de 16 binin üzerinde satılan C5 Aircross SUV, makyajlandırma sonrası yeni teknolojilere ve çok daha modern bir tasarıma kavuşmuş. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım’la birlikte Fransa’nın Nice şehrinde test ettiğimiz makyajlı C5 Aircross’ta piano tuşlu tasarıma sahip ön ve arka led farlar, panjur, tampon tasarımları ile içinde yeni orta konsol ve büyüyen multimedia ekran dikkat çekiyor. 1.5 dizel ve 1.6 litre benzinli motor ve 3 donanım seçeneğiyle satışa sunulan aracın fiyatı ise 869 bin ila 959 bin TL arasında değişiyor. Yani mevcut modelden ortalamada sadece 40 bin TL pahalı. Citroen, bu yıl 4 bin adedi makyajlanan yeni versiyon olmak üzere toplamda 5 bin adetlik satış hedefliyor. Selen Alkım, yıl içinde 130 beygirlik 1.2 litre motor seçeneğini de Türkiye’ye getirmek istediklerini, eğer gelirse fiyat olarak başlangıç seviyesinin daha da ineceğini sözlerine ekledi.

29 HAZİRAN’DA İLK GLOBAL LANSMAN
NİSAN ayında ülkemizi ilk kez ziyaret eden Citroen CEO’su Vincent Cobee, haziran sonunda Türkiye’de global bir lansman yapacaklarını, dünya basınının aracı Türkiye’de test edeceğini söylemişti. Cobee, burada lanse edecekleri aracın Türkiye pazarına da uygun bir araç olduğunu söylemişti. C4 ve C5 X arasında konumlanan bu yeni modelin 29 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek uluslararası basın lansmanına CEO Vincent Cobee ve Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım da eşlik edecek.

İNTERNETTEN İLK SIFIR ARAÇ SATIŞI
CITROEN’in bu yıl 1500 adedin üzerinde satmayı hedefledi elektrikli 2 kişilik mikro otomobili Ami, 219 bin TL’ye bugünden itibaren Türkiye’de sadece internet üzerinden satılacak. Yani internete girip istediğiniz özelliklerle siparişi verdiğinizde araç özel bir koli içinde evinize kadar teslim edilecek. Bayiye veya satış işlemleri için başka bir yere gitmenize gerek kalmadın aracı alabileceksiniz. Bugüne kadar internet üzerinden birçok otomobil satıldı ama sonunda tüm satış işlemleri ve teslimat için bayiye gitmeniz gerekiyordu. Ami de ise her şey internet üzerinden. Tabi e-ticaret kanuna göre isterseniz 14 günde ücretsiz geri iade şansınız da var. 45 km hıza ve 75 km menzile sahip Ami, son dönemde özellikle kurumsal firmaların göz bebeği oldu.

KÜÇÜK SINIF SUV’DA 4X4 VE HİBRİT ATAĞI
DOĞAN Holding’in Türkiye distribütörü olduğu Suzuki, yenilenen SUV modeli S-CROSS’u Türkiye’de satışa sundu. Suzuki’nin boyutları büyüyerek ve güçlenerek yollara çıkan SUV modelinin 4×2 versiyonu 759 bin TL’lik başlangıç fiyatına, AllGrip 4×4 versiyonu ise 819 bin TL başlangıç fiyatına sahip. Doğan Trend Otomobil Markaları Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “Suzuki olarak B SUV segmentinde 4×4 araçlarımızla çok iddialıyız. SUV Ailemizin en yeni üyesi S-CROSS ile birlikte liderliğimizi daha da kuvvetlendireceğiz. Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda hem Vitara’da hem de S-CROSS’ta 4×4 modellerimize olan konsantrasyonumuzu daha da arttırdık. Satış adetlerine baktığımızda neredeyse bütün segmenti Suzuki olarak biz domine ediyoruz” dedi. Şu an 1000 adedin üzerinde S-Cross satışı planladıklarını kaydeden Soysal, yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayan 1.4L Boosterjet Akıllı Hibrit motoruyla da toplam satışlarda yüzde 91 olan hibrit oranlarını artıracaklarını kaydetti.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top