Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

İŞTE ŞİMDİ EFSANE OLDUN METE

Şu amansız yangın ve onun kara bulutları ile boğuşan karamsar ülkeme yürekleri serinletmese de mutluluk duyacağımız bir güzel haber nihayet geldi.
Farklı bir branşta ilk defa bir sporcumuz altın madalya aldı. Mete Gazoz’un altın madalyasının arka yüzüne beraberce bakalım mı?
Herşey, Mario Gospodi adında bir İtalya’nın 1980’lerin başında Türkiye’ye tatile gelmesi ile başladı. Bu adam, İtalya Okçuluk Milli takımının antrenörüydü ve tatil için geldiği ülkemizi çok beğenmişti. Bu tanınmış antrenör, Türkiye’ye yerleşme isteğini, Okçuluk Federasyonu Başkanı Uğur Erdener ile paylaştı.
Okçuluk Federasyonu Başkanı Uğur Erdener, aynı zamanda doktordu ve Hacettepe Hastanesi Göz ana bilim dalının da başındaydı. O zaman eşi olan Macide Erdener, milli okçuydu ve spora sevdalı bu adamın o yıllarda okçulukla ilgisi buradan geliyordu.
Uğur Erdener, Mario Gospodi’ye Türk okçuluk milli takımını emenat etti. Gospodi’nin isteği ile Antalya’da 80-90 metreden ok atılabilecek geniş sahalar yapıldı.
Uğur Erdener dünya sporunu bilen yetenekli bir yöneticiydi. Mario Gospodi’nin önünü açtı. O dönem bir ateş yakıldı. Modern anlamda okçuluğun temelleri atıldı. Elif Ekşi gibi yetenekler keşfedilirken, Natalia Nasradze gibi devşirme şampiyon sporcular da okçuluğa ilgi duyulması için milli takım kadrosuna katıldı.
Uzun yıllar Okçuluk Federasyonu Başkanlığı yapan ve bu arada bilimsel çalışmaları ile Hacettepe Üniversitesi rektörlüğüne kadar yükselen Uğur Erdener, 2000’li yılların başında Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı da seçildi. Erdener, bu başarısının yanında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı da oldu.
Erdener’den boşalan Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanlığına ise, federasyonda uzun süre yardımcılığını yapan yol arkadaşı, Spor Toto eski Müdürü Abdullah Topaloğlu getirildi.
1980’lerde Erdener ve Topaloğlu ikilisinin Mario Gospodi ile başlattığı okçuluk mücadelesi yıllar içinde çığ gibi yayıldı. Modern okçuluğa büyük ilgi oldu ve Antalya’da yan yana oluşturulan 8 sahada kurulan fabrikada, genç yetenekler yetişmeye başladı.
Onlardan birisi dün Efsane oldu.
Mete Gazoz, ülkemize bu branşta ilk kez altın madalya mutluluğunu yaşattı. Çok genç bir sporcu Mete Gazoz. Yıllarca ülkemize şampiyonluklar getirebilecek bir değer. İtalyan antrenör Mario Gospodi ve Uğur Erdener’in 40 yıl önce yaktığı ateş, nihayet bugün meyvesini verdi. Mete finalde dünya bir numarası İtalyalıyı yenerek şampiyon oldu.
Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkanlığı gibi iki önemli görevi bir arada yürüten Uğur Erdener ile Mete Gazoz’un, Tokyo’daki sevinç kucaklaşmasını TV’de görünce, yıllar öncesinde başlayan bu çabayı, verilen emekleri hatırladım.
Sporcularımız doğru yönetilirse, hangi branşta olursa olsun başarılı oluruz. Türk insanı yeteneklidir. Yeter ki olanak sağlansın, iyi yönlendirilsin.
Dün bir efsanemiz daha oldu. Kulağımız, mucize peşinde koşan diğer efsanelerde. Belki kadın boksörlerimiz, belki kadın voleybol takımımız. Güzel haberlerini bekliyoruz.
Tebrikler Mete Gazoz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi