İstikamet Sanghay

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 18, 2022 / 07:32

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün toplantısına katıldıktan sonra BM Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gitti. Toplantının yapıldığı Özbekistan’da gazetecilerle buluşan Erdoğan Türkiye’nin hedefinin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’nün içerisindeki yeri, gelecek vizyonu ve örgütten Türkiye’ye üyelik çağrısı veya daveti olup olmadığına ilişkin soru üzerine şu yanıtı verdi:

 “Her şeyden önce bu teşkilat, ‘Şanghay Beşlisi’ diye başladı ama artık beşli olmaktan çıkmış vaziyette. Şu an üye sayısı 9’a ulaşmış durumda. 3 gözlemci üyesi bulunuyor. Ayrıca bizim gibi diyalog ortağı olan 9 ülke var. Görüştüğüm liderlerin hemen hemen hepsi de özellikle Rusya-Ukrayna savaşında tansiyonu düşürmek için oynadığımız rol sebebiyle bize teşekkür ettiler. ‘Burada aldığınız rolden dolayı gerçekten sizleri takdir ve tebrik ederiz’ dediler”

Cumhurbaşkanı bundan sonrası için de planı, “İşin en ileri kademesine doğru adımlar atılacak” diye tarif etti, “Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır” diye konuştu. Bir gazetecinin,  “Kastınız üyelik mi” sorusuna karşılık Erdoğan, “Tabii. Hedef o” yanıtını verdi.

TÜRKİYE DİYALOG PARTNERİ

Şanghay Beşlisi olarak da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü, 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla kuruldu. Özbekistan’ın 2001 yılında katılmasıyla birlikte 6 üyeye çıkan kuruluşun şu an Hindistan ve Pakistan’la birlikte 8 asli üyesi bulunuyor.

Kuruluşta dört gözlemci ülke bulunurken bunlar Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan.

Türkiye ise Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 6 diyalog partnerinden biri. Bu kuruluştaki diyalog partnerleri Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top