İsveç başka, Finlandiya başka, Türkiye başka söylüyor

İsveç başka, Finlandiya başka, Türkiye başka söylüyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin önündeki engeli kaldıran muhtırayı, “Türkiye açısından diplomatik bir zafer” olarak nitelendirdi.Erdoğan, NATO Zirvesi’nin yapıldığı IFEMA...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin önündeki engeli kaldıran muhtırayı, “Türkiye açısından diplomatik bir zafer” olarak nitelendirdi.

Erdoğan, NATO Zirvesi’nin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin, terör örgütlerine karşı yürüttüğü uzun ve kararlı mücadeleyi anlatan bir videoyu liderlerle izletme fırsatı bulduğunu bildiren Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları bağlamında yaşananların, Türkiye’nin bu konudaki kırmızı çizgilerini ortaya koyduğunu vurguladı.

İmzalanan Mutabakat Muhtırası’nı, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak gördüklerini kaydeden Erdoğan, “Elbette bu bir başlangıçtır, asıl olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Bundan sonraki süreçte muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı da buna göre atacağız. Hiç şüphesiz bu muhtıra, Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir” değerlendirmesinde bulundu.

İki ülkenin muhtıranın gereklerini yerine getirmemesi durumunda Türkiye’nin onay aşamasında tekrar veto hakkını kullanıp kullanmayacağı sorusuna Erdoğan, “Parlamentomuzdan biz bunu geçirmedikten sonra zaten bu iş yürümez. Önce İsveç ve Finlandiya’nın üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım ki bu zaten metinde yerini alıyor. O zaman biz de bunu parlamentomuza göndeririz. Bunlar yerine getirilmezse bunu tabii parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil” yanıtını verdi.


DEMİREL’İN SÖZÜYLE YANIT
Erdoğan, Joe Biden ile gerilen ve son olarak NATO toplantısında tekrar düzelen ilişkileriyle ilgili ise, “Siyasette dün dündür bugün bugündür. Siyasette 24 saatte çok şey değişir” ifadesini kullandı.

Türkiye ile imzalanan üçlü mutabakatın henüz mürekkebi bile kurumadan Finlandiya ve İsveç’ten PKK ve uzantısı YPG’ye destek açıklamaları geldi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, mutabakatta, Suriye’nin kuzeyindeki Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile ilgili ifadelerin yer almasında hevesli olmadıklarını anlattı. Niinistö, “Diğer NATO ülkelerinin onları nasıl gördüğü ile Türkiye’nin onları nasıl gördüğü arasında büyük bir fark var. Türkiye onlara terörist diyor” dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı, “Belgede bunlardan bahsetmek Türkiye’nin ana hedeflerinden biriydi ve sonunda kabul edebildik çünkü bu konuda hiçbir şey değişmedi. Belgede terör örgütü muamelesi görmüyorlar ve Türkiye’nin istediği gibi adlandırılmıyorlar” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’NİN DEMESİYLE TERÖRİST OLMAZLAR
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin, “Erdoğan’a boyun eğmedik” açıklamasından sonra bir açıklama da İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson’dan geldi. Johansson, “İade yapmayacağız. Türkiye’nin birine ‘terörist’ demesi, o kişiyi terörist yapmaz” dedi.

Erdoğan ise dünkü açıklamasında, mutabakat İsveç’in daha önce 60 teröristi iade sözünü verdiğini, son müzakerelerde bu sayının 73’e yükseldiğini söyledi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise bakanlarından farklı olarak, “Anlaşmada olan yapılacak. Türkiye daha önce iade taleplerinde bulundu, biz de bunlarla ilgilendik. Bazen sınır dışı ettiğimiz olmuştur, çoğu zaman da olmamıştır. Anlaşmanın yüzde yüz arkasındayız” dedi.