İSVEÇ DİKEN ÜSTÜNDE

İSVEÇ DİKEN ÜSTÜNDE
İsveç’te son açıklanan rakamlara göre koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini geçti.İsveç, koronavirüs krizinde şimdiye dek diğer Avrupa ülkelerinden çok daha farklı bir yol izledi. Birçok ülkenin virüsün...

İsveç’te son açıklanan rakamlara göre koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini geçti.
İsveç, koronavirüs krizinde şimdiye dek diğer Avrupa ülkelerinden çok daha farklı bir yol izledi. Birçok ülkenin virüsün yayılmasını önlemek için aldığı sert tedbirlerin aksine İsveç’te restoranlar, kafeler hiç kapatılmadı, okullar ve kreşler eğitime devam etti. Sınırlar, sadece AB üyesi olmayan ülkelere kapatıldı. Kamusal alanda 50’den fazla kişinin biraraya gelmesi yasaklandı.
Yaklaşık 10 milyonluk nüfusu ile İsveç‘teki vaka sayısı, diğer AB ülkelerinden daha az olsa da ölü sayısının nüfusa oranı, Almanya’nın neredeyse üç katı kadar. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin nüfusa göre oranı İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda’da kısmen daha yüksek olsa da İsveç, İskandinav ülkeleri arasında en yüksek ölüm oranına sahip.

DANİMARKA ÖRNEĞİ
Ekonomist Ufuk Akçiğit de İsveç ve Danimarka’yı karşılaştıran bir paylaşım yaptı. Prof. Akçivit şu ifadeleri kullandı; “COVİD Danimarka ve İsveç’e aynı anda geldi. Danimarka önlemleri sıkı tuttu, İsveç ağırdan aldı. Sonuç: İsveç’te şu anda ölüm oranı, Danimarka’nın tam 10 katı. İsveç’te vaka sayısı artıyor, Danimarka ekonomisini yeniden açıyor!”