İsveç geri adım atmıyor: “Mutabakatta din yok”

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 2, 2023 / 12:23

Aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Kur’an yakma eylemi sonrası Türkiye’nin sert tepkisine karşılık İsveç’ten geri adım gelmedi. Dışişleri Bakanı Tobias Billström, geçen yıl Haziran ayında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakata atıfta bulunarak ülkesinin NATO üyeliği için bu mutabakatın gereklerini yerine getirmekte olduğunu, ancak din konusunun mutabakatta yer almadığını söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre iki ülkenin NATO üyeliklerine onay için Türkiye’nin öne sürdüğü koşulların yer aldığı mutabakatta terörle mücadele, iade taleplerinin yerine getirilmesi ve silah ihracat kısıtlamalarının kaldırılması öne çıkıyordu.

İsveçli haber ajansı TT’ye konuşan Billström, NATO üyeliğiyle ilgili mutabakatta, ifade özgürlüğü konusunda tavizlerin bulunmadığını belirterek “din konusunun da Türkiye ile imzalanan anlaşmanın bir parçasını oluşturmadığını” söyledi.

Billström, yaşanan olaylarla ilgili Türkiye’nin öfkesini anladığını da belirterek Kur’an yakma eylemini “yasal olmasına rağmen saygısızca” diye niteledi. Billström, şu an tüm tarafların sakinleşmesi gerektiğini ve Türkiye ile görüşmelerin süreceğini kaydetti.

KULLANIŞLI APTALLAR
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise parti liderleriyle basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, düzenleyenleri, İsveç’e zarar vermek isteyen “dış güçlerin işine yarayan kullanışlı aptallar” olarak nitelendirdi. Kristersson, İsveç hükümetinin gerginliğin yatıştırılması için diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü ve kendisinin bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

İSVEÇ, BOŞUNA UĞRAŞMA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, NATO’nun genişlemesiyle ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, “İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kuran’ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO’ya girmenize ‘evet’ demeyiz. Finlandiya konusunda bakışımız olumludur. İsveç konusunda değildir” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top