İsveç ve Finlandiya ile aile fotoğrafı

İsveç ve Finlandiya ile aile fotoğrafı
NATO’nun Madrid Zirvesi’nde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerine şiddetle karşı çıkmasının yaratığı krizin çözüme kavuşması bir yana “kıyamet kopması” beklenirken sürpriz bir sonuç ortaya çıktı....

NATO’nun Madrid Zirvesi’nde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerine şiddetle karşı çıkmasının yaratığı krizin çözüme kavuşması bir yana “kıyamet kopması” beklenirken sürpriz bir sonuç ortaya çıktı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO Genel Sekreterliği’nin ev sahipliğinde yaptığı zirvede taraflar uzlaşmaya vardı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçlü muhtıraya imza attı. Finlandiya ve İsveç, teröre karşı Türkiye ile işbirliği sözünü verdi; Türkiye de Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade etti.

Madrid’deki NATO zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi’ndeki dörtlü görüşmeye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg katıldı.

İki etap halinde yapılan toplantı sonrası Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç›in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü muhtıra imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin imzaladığı üçlü muhtırada ise özetle şu maddeler yer aldı:

· İttifakın en temel unsurlarından biri üye devletlerin milli güvenliğinin yanı sıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.

· Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar.

· Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.

SİLAH AMBARGOSU YOK
Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ettiler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil edecek.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ettiler.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma kuracaklar ve mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacak.

Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder.