İsveç’e sınırlar bir bir kapatılıyor

İsveç’e sınırlar  bir bir kapatılıyor
Birçok ülke, pandeminin başından bu yana önlem almayarak hayatı normal akışında bırakan İsveç’le sınırlarını kapatmaya başladı. Can kaybı 5 bin 200’ü aşan ve 64 bine yakın vaka saptanan ülkede vaka artışı neredeyse...

Birçok ülke, pandeminin başından bu yana önlem almayarak hayatı normal akışında bırakan İsveç’le sınırlarını kapatmaya başladı. Can kaybı 5 bin 200’ü aşan ve 64 bine yakın vaka saptanan ülkede vaka artışı neredeyse durdurulamaz hale geldi.
İsveç’in komşusu Norveç, 13 yıldır sınır bölgesinde gerçekleştirilen müzik festivali için İsveçlilerin ülkeye girişini yasakladı. Danimarka ve Finlandiya da, gelenlerin virüs taşıma riski nedeniyle İsveç’le sınırlarını kapalı tutuyor. Sadece İskandinavya değil, Hollanda ve Güney Kıbrıs, İsveç’ten gelenlerin ülkeye girişine izin vermezken, Avusturya sağlık sertifikası talep ediyor. Yunanistan da İsveç’ten gelenlere bir hafta karantina uyguluyor.
Avrupa’da İsveç’ten gelenlere seyahat kısıtlaması uygulamayan ülkeler ise Fransa, İtalya, İspanya ve Hırvatistan olarak sıralanıyor.
YETKİLİLER MEMNUN DEĞİL
İsveçli yetkililer ise ülkelerine uygulanan bu kısıtlamalardan memnun değil. Ülkenin koronayla mücadele stratejisinin mimarı olarak gösterilen bilim insanı Anders Tengell, ülkelerindeki bağışıklık düzeyinin diğer İskandinav ülkelerine kıyasla çok daha yüksek olduğunu savundu. Üstelik Tegnell, İsveç’te salgının “zirve noktasına ulaştığını” ve artık düşüşe geçtiğini söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, komşularının tutumlarının kendilerini üzdüğünü açıklayarak, “Sınır bölgelerinin bu kadar kolay kapatılabileceğini görmek üzücü ve sinir bozucu” dedi.

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

İsveç, diğer birçok ülkenin aksine salgını yavaşlatmak için hayatı durma noktasına getiren önlemler almadı. Bunun yerine yaş gruplarını hedef alan bazı düzenlemeler getirdi. 16 yaşından büyük yaş gruplarının gittiği sınıflarda eğitime son verildi. 50 kişiden fazla toplanmalar yasaklandı. Dükkan, restoran, bar ve spor salonu gibi işletmeler ise tüm bu süreç boyunca açık kalarak, hizmet vermeyi sürdürdü.