İSVEÇ’LE BUZLAR ERİDİ

İSVEÇ’LE BUZLAR ERİDİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Teröre destek vermekten vazgeçmesini istediği” İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’de 2023 Haziranı’nda yapılacak olan seçim sonrasını işaret etti.Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı’nda...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Teröre destek vermekten vazgeçmesini istediği” İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’de 2023 Haziranı’nda yapılacak olan seçim sonrasını işaret etti.

Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı’nda ağırladığı İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Seçimlere hazırlanırken halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım" mesajını verdi.

Konuk lider Kristersson ise, "İsveç, Türkiye'ye yapmış olduğu taahhüde riayet edecek, yerine getirecektir" dedi ve PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüklerini vurguladı.


ÖNCE ANITKABİR’E SONRA SARAYA
Kristersson, dün Anıtkabir’i ziyaret ederek Türkiye’nin kurucu lideri Atatürk’ün mezarını ziyaret etti, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı sarayına geçen Kristersson’u, Erdoğan resmi törenle karşıladı. Törenin ardından liderler, baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Liderler, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

BÜLENT KENEŞ TALEBİ
Terör örgütleriyle mücadele konusundaki bütün beklentilerini açık şekilde paylaştıklarını anlatan Erdoğan, “Türkiye, PKK, YPG/PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele ediyor. Bu örgütlerin hain saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin, İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir” talebini yineledi. İsveç’ten beklentilerinin ne olduğuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

“FETÖ’den İsveç’te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim, Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. NATO’nun en önemli işlevi nedir? Birinci derece terörle mücadeledir. 70 yıl oldu NATO’ya gireli. NATO’da bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz.


HALKIMIZ HESABINI BİZE SORUYOR
İsveç ve Finlandiya’nın caddelerinde teröristlerin ellerinde terörist başının paçavralarıyla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza ‘hayır’ diyemeyiz. 7 ay sonra seçimde halkımızın karşısına gittiğimizde Türkiye’de terörle mücadelede zafer elde ettiniz, teröristlerle ciddi mücadelemizi halkımız biliyor. Bu konuda ciddi takdir ediyor.

TÜRKİYE’DE SEÇİM VAR
Birçok AB üyesi ülkelerde maalesef teröristler cirit atıyor. Türkiye’den Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka’ya gidenler var. Teröristler orada kendilerine adeta zemin edinmişler. Bu konuda değerli dostuma şu an itibariyle beni anlayacağına inanıyorum. Önümüzde temmuz ayına kadar süre var; haziranda da Türkiye’de seçim söz konusu. Bu seçimlere de hazırlanırken halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım. Bunları da değerli dostumla paylaştık, görüştük. Ona göre de adımlarımızı atacağız.”

İSVEÇ İÇİN PKK TERÖR ÖRGÜTÜ
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise “Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı bir savaş var ve binlerce Türk de bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum" dedi. Kristersson, İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelede yardım etmesini sağlamak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"İsveç, PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ediyor. NATO'ya katılmak bizim için hayati derecede önem taşıyan güvenlik meselesi. Çünkü Avrupa'nın bizim yakınımızda olan kısmında da Rusya'nın Ukrayna'yı illegal bir şekilde işgal etmesi sebebiyle bir güvenlik tehdidi söz konusu.

Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri hem de ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.”

İSVEÇ ANAYASASINI DEĞİŞTİRİYOR
İsveç parlamentosu, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamak için şart koştuğu “terörle mücadele” konusunda yasaları sertleştirmeyi mümkün kılacak anayasa değişikliğinin önümüzdeki hafta oylanacağını açıkladı. Parlamentodan yapılan açıklamada, değişikliğin “teröre bulaşan grupların örgütlenme özgürlüğünü sınırlayacak” yeni yasaların çıkarılmasının önünü açacağı belirtildi. Uzmanlar, yeni yasayla özellikle PKK üyelerine yönelik cezai takibatın kolaylaşmasının amaçlandığını belirtiyor.