İsveç’teki seçimler hükümet değişikliği getirebilir

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 13, 2022 / 12:59

İsveç’te yapılan genel ve yerel seçimlerin ilk sonuçları, sağ blok partilerinin yüzde 49,7 ile hükümet kurma şansını yakalayabileceğini gösteriyor.

Başbakan Mangdalena Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti seçimlerde yüzde 30,5 ile birinci çıkmasına rağmen hükümet kurma şansını zora soktu.

Ülkede 7 milyon 770 bin seçmenin sandık başına gitti. Sandıkların yüzde 90’ının açıldığı resmi olmayan sonuçlara göre, sağ blok partiler yüzde 49,7, mevcut durumda azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,8 oy aldı. 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 175 milletvekili, sol blok partileri de 174 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.

Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisi’nin (SD) oy oranını yüzde 20,6’a kadar yükseltmesi dikkati çekti. SD, ülkenin en büyük ikinci partisi durumuna yükseldi. SD, 2018 seçimlerinde yüzde 18’lik oy oranı ile ülkenin en büyük üçüncü partisi olmuştu.

Başbakan Andersson da Sosyal Demokrat Parti’nin seçimde iyi bir sınav verdiğini ve kendilerine desteğin arttığını savundu.

İsveç›te 3 yıl önce kurulan ve Türk kökenli Mikail Yüksel›in liderliğini yaptığı Farklı Renkler Partisi (Nyans) Malmö›de sürpriz bir oy oranına ulaştı. Devlet televizyonu SVT’nin haberine göre, Malmö’nün en büyük ilçesi Rosengard’da yüzde 28’lik oy alan Nyans, Malmö genelinde de yüzde 2,9 oy oranına ulaştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top