İsveç’ten NATO üyeliğini zora sokan karar: Keneş’in iade talebi reddedildi

İsveç’ten NATO üyeliğini zora sokan karar: Keneş’in iade talebi reddedildi
İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye’nin, Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili iade talebini reddetti. Keneş’in iadesi, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için açıkladığı...

İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye’nin, Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili iade talebini reddetti. Keneş’in iadesi, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için açıkladığı şartlar arasında yer alıyor.

BBC Türkçe’nin Fransız haber ajansı AFP’nin haberinden aktardığına göre mahkeme, Keneş’in iadesini, ‘’çeşitli handikaplar’’ nedeniyle durdurma kararı aldı; bu noktada ‘’Keneş’e yönelik suçlamaların siyasi olmasını’’ ve ‘’Keneş’in İsveç’te mülteci statüsüne sahip olmasını’’ kararına gerekçe gösterdi.

ZULÜM GÖRME RİSKİ VAR
İsveç’te yayımlanan Aftonbladet gazetesinde yer alan habere göre ise mahkeme, Keneş’in, siyasi görüşlerinden dolayı Türkiye’de ‘’zulüm görme riski’’ olduğuna hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin iadesini durdurma yönündeki kararının ardından İsveç basınına konuşan Keneş, “Elbette çok mutluyum. Ama bu karar zaten bekleniyordu” dedi.

ERDOĞAN, İSVEÇ BAŞBAKANINDAN İSTEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 9 Kasım’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Bülent Keneş’in FETÖ üyesi olduğunu söylemişti. Erdoğan, “terörist” olarak nitelendirdiği Keneş’in iadesinin “kendileri için büyük önem arz ettiğini” belirtmişti.

Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamak için iki ülkeden, “terör örgütü üyesi” olarak nitelendirdiği kişilerin Türkiye’ye iadesini istiyor.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuştu.

NATO üyeliğine aday bir ülkenin ittifaka katılabilmesi için Türkiye dahil mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

BÜLENT KENEŞ KİMDİR?
Gazeteci Bülent Keneş, Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Keneş hakkında 18 Ekim 2016’da ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan yakalama kararı çıkarıldı. Keneş bir süredir İsveç’te yaşıyordu.