İŞVEREN VE HÜKÜMET ASGARİ’DE ANLAŞTI

İŞVEREN VE HÜKÜMET ASGARİ’DE ANLAŞTI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücreti, bekar bir işçi için 500 liralık...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücreti, bekar bir işçi için 500 liralık artışla (yüzde 21) net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladı. Evli ve 3 çocuklu bir çalışan ise 3 bin 13 lira 72 kuruş asgari ücret alacak. Asgari ücretin işverene maliyeti 4 bin 203 TL olacak. Asgari ücrete hükümet desteği tüm işletmeler için 75 TL olarak sürdürülecek.
Selçuk, “Asgari ücret geçen yıla göre yüzde 21,56 oranında yükselmiştir. Kasım enflasyonunun yüzde 7 üzerinde bir artış yapılmış oldu” dedi.
TÜRK-İŞ: HÜKÜMET TERCİHİNİ İŞÇİDEN YANA KULLANMADI
Türk-İş Genel Eğitim Sekteri Nazmi Irgat, toplantı bitiminde Bakan Selçuk’a tepki göstererek, “Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz. Hükümetin tercihini iktisaden dar ve sabit gelirli işçilerden yana kullanmadığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.
SELÇUK: UZLAŞMA OLMADI, OY ÇOKLUĞUYLA İMZALAYACAĞIZ
Selçuk ise “Uzlaşma olmaması durumunda, hükümet bir tarafla oy çokluğuyla imzalamak durumunda” diyerek, sözü TİSK Başkanı’na verdi.
İŞVEREN TARAFINDAN TEŞEKKÜR
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol da enflasyonun üzerinde bir artış yapıldığını savundu ve hükümete teşekkür etti.

‘İKTİDAR İŞÇİYİ GÖZDEN ÇIKARDI’
İşçi sendikalarının yanı sıra siyasi ve ekonomistlerden de belirlenen asgari ücrete tepkiler geldi. Bazıları şöyle:
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Yeni asgari ücret çalışanlarımız için yeterli olmadığı gibi, işgücü maliyetlerinin 4 bin 200 liraya çıkması mutlaka üretici fiyatlarına ve yıllık enflasyona yansıyacak.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Bu zulümdür. Ülkenin şartlarına uygun değildir. Bizim belediyelerimiz devlet kurumu. Biz belediyelerimizde net 3 bin 100 lira asgari ücret verirken, sarayın bunun altında kalması sadece siyasi tercih olur.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Emekçileri açlığa mahkum eden asgari ücreti kabul etmiyor, bu sefalet ücretine hayır diyoruz.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: İktidar bu zor zamanda evine ekmek götürme derdinde olan işçiyi gözden çıkardı! Faize, yandaş müteahhitlere milyarlar bulan iktidar, emekçilerimizi açlık sınırında bir asgari ücrete mahkum etti.

2021 ASGARİ ÜCRET TABLOSU

BRÜT ASGARİ ÜCRET: 3.577,50
NET ASGARİ ÜCRET: (BEKAR ÇOCUKSUZ): 2.825,90
NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN): 2.879,57
NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+1 ÇOCUKLU): 2.919,81
NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+2 ÇOCUKLU): 2.960,06
NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+3 ÇOCUKLU): 3.013,72