“İsviçre çakısını” iletişimle bulmuşlar

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 10, 2022 / 12:17

Güney Afrika’da keşfedilen 65 bin yıllık kesici taş alet, modern homo sapienslerin atalarının uzak mesafelerden birbirleriyle iletişim kurduğu ve aralarında bilgi paylaştığını gösterdi.

Gazete Duvar’ın The Guardian’ın haberinden aktardığına göre, Scientific Reports akademik dergide yayınlanan araştırma, “Dönemin İsviçre çakısı” olarak tanımlanan kesici aletlerin birbirlerine benzer şablonlarla tasarlandığını belirtiyor. Neredeyse birbirlerinin aynısı olan “İsviçre çakıları” araştırmacılara göre, Afrika’dan büyük göçten hemen önce sosyal iletişimin olduğunu kanıtlıyor.

Projeyi yürüten Avustralya Müzesi ve Sidney Üniversitesi’nden arkeolog Amy Way, birbirlerine benzer iki farklı çakının 1200 kilometre arayla keşfedildiğine dikkat çekerek, bunun uzun mesafeli sosyal iletişime kanıt olduğunu vurguluyor ve yaklaşık yüz kilometre yürümenin beş gün sürdüğüne dikkat çekiyor.

SOSYAL BAĞLANTININ KANITI
Way, “Onlar aletlerin aynı görünmesini istedi, bu onların birbirleriyle sosyal olarak bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu bulguya dair heyecan verici olan, Afrika’dan büyük göçten hemen önce, insanlar arasında sosyal bağlantı olduğuna dair bize kanıt vermesidir” diyor.

Cambridge Üniversitesi Arkeolojik Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Paloma de la Peña ise “Atalarımız sosyal iletişimde Neandertallerden daha iyi olabilir” görüşünü savunuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top