İtalya’da Draghi hükümeti çökmenin eşiğinde

İtalya’da Draghi hükümeti çökmenin eşiğinde
İtalya’da geçen haftaki istifası cumhurbaşkanı tarafından reddedilen Başbakan Mario Draghi, Çarşamba akşamı parlamentoda yapılan yeni güven oylamasında koalisyon ortaklarının boykotuyla karşılaştı.BBC Türkçe’den Övgü...

İtalya’da geçen haftaki istifası cumhurbaşkanı tarafından reddedilen Başbakan Mario Draghi, Çarşamba akşamı parlamentoda yapılan yeni güven oylamasında koalisyon ortaklarının boykotuyla karşılaştı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre Şubat 2021’de kurulan geniş katılımlı koalisyon hükümetinin ortaklarından popülist 5 Yıldız Hareketi’nin geçen perşembe günü hükümete güvenoyu vermemesi üzerine başlayan kriz dün daha da tırmandı.

Senatoda yapılan oylamaya, 5 Yıldız Hareketi’nin yanı sıra koalisyonun sağ kanattaki ortakları Lig ve Haydi İtalya partileri de katılmadı.

Geçen haftaki oylamada, 321 sandalyeli Senato’dan 172 lehte oy alan Draghi, dünkü oylamada ise 95 evet oyuna ulaşabildi. Yalnızca 133 senatörün oy kullanması nedeniyle hükümet teknik olarak güven oylamasını geçse de 17 aydır iktidarda olan koalisyonun önemli ortakları fiilen Draghi’yi boykot etmiş oldu.

Bu sonuç üzerine Mario Draghi’nin bugün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmesi ve bir hafta arayla ikinci kez istifasını sunması olası görünüyor.

DRAGHİ “GÜVEN PAKTI” İSTEMİŞTİ
Geçen yıl şubat ayında dışarıdan teknokrat başbakan olarak atanan Mario Draghi, pandeminin sosyal ve ekonomik etkileriyle mücadele başta olmak üzere net bir program için geniş katılımlı bir koalisyon hükümeti kurmuştu. Draghi, dün sabah senatoya seslendiği konuşmasında, geçen haftaki güven oylamasında bu koalisyonun ulusal birlik amaçlı yapısının ortadan kalktığını, ancak yeniden bir “güven anlaşması” yapılması halinde göreve devam edebileceğini söyledi.