İtibarlı markalar

Markalar bugünkü kazançlarını kasalarına bakarak anlayabilirler, ancak gelecek kazancını belirleyen itibarlarıdır.

2022’nin en itibarlı 100 markası belli oldu. İlk sırada Rolex var. Açıkcası bu beni pek de şaşırtmadı. Zira bekleme listesine bile girmenin zor olduğu bazı saat modellerine rağmen fiyatlarını yükseltmeyen bir marka itibar sahibi olmayı haketmiştir. O kadar ki; bazı fırsatçılar bekleme listesine girip yıllarca bekleyip, aldıkları saati karaborsada en az iki katına satabiliyorlar. Normalde markalar bu imkana sahip olduklarında kullanırlar. Fiyatlarını yükseltirler ama Rolex bunu yapmıyor.

İki numara Ferrari. Otomotiv sektöründe tozun dumana karıştığı bu dönemde süper otomobillerin piri Ferrari, sattığı aracı geri almakla anılan bir marka. Bu nedenle başarısı bana çok şaşırtıcı gelmedi. Dünya itibar listesinde hak edilmiş bir ikincilik…

Üçüncü sırada LEGO var. Çocukluğumuzda saatlerce oynadığımız LEGO artık çocuklarımızın okullarında laboratuvar kuruyor. Özellikle Türkiye’de güzel çalışmalar yaptıklarını görüyor ve takip ediyorum.

Dördüncü sırada benim de haberlerini çokça kullandığım Rolls Royce var. O da otomotiv pazarının ağır abisi. Hepimizin gönlünün yıldızı. Markanın sadece otomotiv değil, havacılık sektöründe ve son dönemde özel jet alanında da girişimleri var.

Hemen ardından Mercedes Benz geliyor. Ne yazık ki; Türkiye’de kendini kamyonlar ve otobüslerle kısıtlayan bir marka. Web sitesine girince otomotivi neredeyse hiç göremiyorsunuz. Hele konforlu, spor araçlarını hiç. Halbuki Türkiye’de sahip olduğum en iyi spor araç, SLK, bu serinin en küçük ama bence en memnun edici modeli.

Liste uzayıp gidiyor. İlginç olan ilk beşte teknoloji markalarının olmaması. İlk onda ise 8. sırada PayPal, 9. sırada Netflix, 10. sırada Intel var. Teknoloji markaları arasında iyi giden, yükselen, dikkat çekenler:

  • 11. sırada Canon
  • Listeye 24. sıradan giren Dyson

Genelde son tüketici ürünleri satmayan, bu nedenle listede olmasına şaşırdığım, teknoloji markaları da var. CISCO, IBM ve SAP gibi.

Teknoloji şirketleri arasında düşenler ise;

  • 15. sırada SONY
  • 17. sırada Microsoft

Tabii teknoloji şirketlerinden bahis geçince dört büyüklerin diğerlerinin de durumuna bakmak lazım. Hemen söyleyeyim Microsoft her şeye rağmen yine en iyileri.

  • Google 42. sırada
  • Apple 64. sırada
  • Amazon ise 85. sırada

Hemen belirtelim bu bir değer ya da ciro araştırması değil itibar araştırması. Zaten aksi olsaydı LVMH, Under Armour’ın iki sıra arkasında 48. olmazdı.

Bu arada Facebook listede yok, LG ise listeden düşmek üzere.

Listede teknoloji alanında en çok donanım üreticisi firma var. Mahşerin 4 atlısı diye anılan 4 büyük teknoloji şirketi listede dökülüyor. Prada’nın 95. sırada olması da beni şaşırttı.

Bu liste Türkiye’de yapılmış olsaydı. Prada çok daha önlerde olurdu. Ama sanıyorum ilk on çok da değişmezdi.

Sonuç olarak bu listeyi ben yapsam herhalde bundan çok farklı olmazdı. Kutlamak lazım.

Test etmek istediklerim

Her hafta test ettiklerimi yazıyorum. Bu hafta da bir farklılık yapıp, test etmek istediklerimi listelemek istedim.

  • Prosthesis Mech : Benim bir numaram. Bir dış iskelet yani Exoscelaton olan Prosthesis Mech, yarışları da olan bir ürün. Bununla çölde yüzlerce kilometre hızda koşmayı gerçekten çok isterdim. Bu arada şu bilgiyi vermek lazım, fena sallıyormuş. Şaka değil, o kadar ki insanlar hız yapmadan önce çok uzun antremanlar yapıyorlar.
  • Wayray AR : Aracınızın ön camına yerleştireceğiniz bir hud. Ancak bu Augmented Reality ( eklenmiş gerçeklik ) ve Artificial Intelligence ( yapay zeka) kullanıyor. Bu sayede aracınızın ön camına, olan bitenle ilgili bilgiler de aktarıyor. Bir sürüş asistanı olarak harika.
  • Kara Pure : Suyun zamanla azaldığı bir dünyada, Kara Pure, havadan su elde etmenizi sağlıyor. Hem de içilebilecek bir su. Evlerde yıllar içinde sebillerin yerini alacak bu cihazı bugünden görmek, havadan elde edilen suyun tadına bakmak harika olurdu.
  • Mango Power : 6.9 kWh’lık bir ev pili. Yakın zamanda bu tip pillere ihtiyacımız çok artacak. Keşke bir de güneş paneli olsaydı. Eminim o zaman kullanması daha keyifli olurdu. Sanıyorum artık bu tip pilleri evimizde daha çok isteyeceğiz.
  • L’Oreal Colorsonic : Bunu kendimde test edemem ama ürün dikkat çekici. Kadınlar için saç boyama aracı. Her şeyi ile dijital bu ürün saç boyamayı çok kolaylaştırıyor. test edemem ama nasıl sonuçlar verdiğini çok merak ediyorum.
  • Bell Nexus : Elektrikli kişisel hava aracı. Tabii planör eğitimim olsa da bunu kendim kullanmak istemezdim. Mutlaka bir sürücüye ihtiyaç var. Sürücülü hali de tabii uçan taksi. Belki de Ekrem İmamoğlu, İstanbul için ek taksi plakası çıkarmak yerine bu araçların üreticisiyle anlaşmalı. Bu sayede İstanbullu da taksiye biner ?

Instagram’ın kralı Ronaldo ve Nusret

Instagram’da en çok takip edilen hesaplar belli oldu. Böylelikle ilk sırada uygulamanın kendi hesabı olan Instagram’ın 504 milyon kişiyle açık ara farkla takip edildiği ortaya çıktı. Kişisel hesap olarak da en çok takipçisi olan kişi dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo 440 milyon takipçiyle ikinci sıraya yerleşti. Ronaldo’dan sonra gelen yüksek takipçili kişiler ise şu şekilde sıralandı Kylie Jenner (336 milyon), Leo Messi (326 milyon) , Selena Gomez ( 318 milyon) therock olarak hesabını kullanan Amerikalı oyuncu Dwayne Johnson (315 milyon), Ariana Grande ve Kim Kardashian (309 milyon) Beyonce ise (255 milyon) ile listeye girdi. Böylelikle listedeki takipçi sayılarının bu yılın başına göre bile değişiklik gösterdiği kaydedildi.

Ajans Press’in online siteler ve yazılı basın arşivinden derlediği bilgilere göre bu yıl sosyal medya ile alakalı 1 milyondan fazla haber yansıdığı tespit edildi. Instagram’ın ülkemizde konuşulma oranı da bir hayli yüksek tam 200 bin habere konu olduğu görüldü. Ülkemizde en çok Instagram takipçisi bulunan kişi ise 45,3 milyon ile Nusret olarak kayıtlara geçti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi