İtirazlar Suriye operasyonu ihtimalini azalttı

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 26, 2022 / 11:53

Financial Times gazetesinde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon hedefinin ABD, Rusya ve İran’dan gelen itirazlar sonrası azaldığına dikkat çeken bir analize yer verildi.

Haberde, Türkiye›nin Suriye›nin kuzeyindeki üç bölgeyi kontrol ettiği belirtilirken olası bir operasyonla bu bölgelerin de «tehlikeye girebileceği»ne dikkat çekildi. Haberde, Türkiye’nin Suriye sınırındaki varlığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana bir Arap devletindeki en büyük Türk ayak izi” olarak tanımlanırken, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sınırda kontrol edilen bölgeleri genişletmek istemesiyle ‘ayak izi’nin daha da büyüyebileceği” yorumu yapıldı. 


Haberde, “Türkiye 50 binden fazla Suriyeli isyancı savaşçıyı eğitiyor, maaşlarını ödüyor” iddiasına yer verildi.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu yetkilisi Mahmud Alito da Türkiye›nin bölgeye yeni bir operasyon olasılığının geçen ay daha yüksek olduğunu söyledi. «Türkiye bizim için tek şans oldu» diyen Suriyeli muhalif, Ankara›nın Şam›la yeniden ilişki kurması halinde de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad›a karşı «mücadeleye devam edeceklerini» ifade etti.

Haberde, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı grupların ABD desteği ve 800 dolayındaki ABD askeriyle birlikte ülkenin yaklaşık beşte birini kontrol ettiği de vurgulandı, “Suriyeliler için korkunç olan, Esad’ın siyasi uzlaşmayı desteklememesi ve yabancı güçlerin ülkede kalmaya devam etmesiyle mevcut bölünme devam edecek” analizi yapıldı.

‘RUSYA VE ABD’NİN ÇEKİLME OLASILIĞI DÜŞÜK’
ABD’nin eski Ankara büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise Rusya’nın Ukrayna savaşı sürerken Suriye’ye yönelik hedefleri ve planlamalarında radikal bir değişiklik olmadığını savundu.

Ülkede Esad yönetimine destek veren Rusya birliklerinin 2 ila 5 bin arasında olduğunun tahmin edildiğini belirten Jeffrey, «Rusya›nın Suriye›den geri çekilme olasılığını görmediğini» ifade etti, ABD›nin de Afganistan›den geri çekilme krizi sonrası bölgede varlık göstermeye devam etmeye istekli göründüğünü söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top