İtirazlara rağmen geçti

İtirazlara rağmen geçti
Tüm baroların karşı çıktığı “çoklu baro” yasa teklifi Meclis’e sunulmasının ardından 11 gün sonra Genel Kurul’da kabul edildi. Teklife karşı baro başkanları Ankara girişinde, Meclis kapısında ve Kuğulu Park’ta...

Tüm baroların karşı çıktığı “çoklu baro” yasa teklifi Meclis’e sunulmasının ardından 11 gün sonra Genel Kurul’da kabul edildi. Teklife karşı baro başkanları Ankara girişinde, Meclis kapısında ve Kuğulu Park’ta polis tarafından abluka altına alınarak sabaha kadar nöbet tuttu. Avukatların da birçok ilde kitlesel eylemlerle karşı çıktığı yasa teklifi, tüm tepkilerine rağmen yasalaştı.

Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin son gecesinde teklifte dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. 5 bin üyesi olan baroların bulunduğu illerde en az 2 bin üyeyle yeni bir baro kurulmasına ilişkin düzenlemeye, baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edildi.

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin Adalet Komisyonu ve Meclis Genel Kurulu’nda ki görüşmelerde AK Parti ve MHP milletvekilleri yasanın bir an önce geçmesi için söz almaktan kaçınırken, CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri sıkça söz aldı. Muhalefet partilerinin verdiği hiçbir değişiklik önergesi ise kabul edilmedi. CHP, HDP ve İYİ Parti telife muhalefet şerhi koydu. 417 milletvekilinin katıldığı oylamada, teklif 251 milletvekilinin kabul, 163 milletvekilinin ret oyu ile kabul edildi.

BİRDEN FAZLA BARO NASIL KURULACAK?

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa teklifine göre artık avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. İllerdeki avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'de kurulabiliyor. Yeni bir baro kurulması halinde mevcut baroya "bir numaralı baro" adı verilecek. Yeni kurulan barolar da “iki numaralı baro” “”üç numaralı baro” şeklinde adlandırılacak.

TBB, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu'nu görevlendirecek. Yeni baro için 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak. Kurucular Kurulu, kurulacak baronun genel kurulunu toplayacak ve genel kurulda yeni baronun organları seçilecek. Seçim sonucunun Türkiye Barolar Birliği'ne bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak.

SEÇİM EKİM AYINDA

Kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın Ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine toplanacak. Böylece tüm baroların seçimleri aynı tarihte yapılacak. Ekim ayının ilk haftası içinde, TBB organlarının seçimi ise Aralık ayı içinde yapılacak. Seçimler sonu çift rakama rastlayan yıllarda yapılacak.

2 BİN ÜYENİN ALTINDA DÜŞERSE 6 AY SÜRE

Yeni kurulan baronun üye sayısı 2 binin altına düşerse, TBB ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak ve 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek. Tasfiye işlemleri son yönetim kurulu tarafından TBB'nin gözetim ve denetimi altında yapılacak ve tasfiye edilen baronun malları TBB'ye geçecek. Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği yarı oranında ödeyecek.

İKİ MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Adalet Komisyonu noktasına bile dokunulmayan toplam 28 maddelik teklifin iki maddesi, Genel Kurul görüşmelerinde değiştirildi. Avukatların resmi kılık ve kıyafetini düzenleyen teklifin 7. maddesinde “Avukatlar, mahkemelere Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkmak zorundadır. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” deniliyordu. TBB temsilcisi ve muhalefet milletvekilleri uygulama sorun olmadığına ilişkin itirazda bulundu. Ancak AKP ve MHP milletvekilleri staj dönemini de dahil etme yönünde bir değişiklik yaptı.

Bir başka değişiklik yapılan madde ise teklifin 15. maddesinde yapıldı. AKP ve MHP aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde genel kurullarını farklı tarihlerde yapabilmelerini öngören maddede dikkat çeken bir değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre artık 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde en az 2 bin üye ile yeni baro kurulurken baro levhasına kayıtlı avukatların yanı sıra baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edilecek.

DELEGEDE ADALETSİZLİK

TBB Genel Kurulunda barolar baro başkanı ve sabit 3 delege ile temsil edilecek. Ancak her 5 bin avukat için ilave bir delege olacak. Böylece üye sayısı 100’ü bulmayan baro da üye sayısı 5 binin biraz altında olan baro da TBB Genel Kurulu’nda başkan dahil 4 kişiyle temsil edilecek. İktidar bu düzenlemeyle kendisine yakın avukat gruplarının seçilemediği ve büyükşehirlerin delege sayısını azaltmayı, TBB seçimlerinde belirleyici olmayı hedefliyor.