İttifaklar adaylar seçimler

2021 senesinin ilk siyasi girişimini Saadet Partisi’nin akil isimlerinden Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret ederek başlatan Cumhurbaşkanı, ittifaklar arası mücadelenin zorlu geçeceğini göstermiş oldu.
En büyük mesailerini Millet İttifakı’nı bölmeye ayıran Cumhur İttifakı’nın ortakları, geçen yıl bunda başarılı olamamış, hatta birbiri ardına kurulan DEVA ve Gelecek partilerine de adres olarak karşı şemsiyeyi göstermişlerdi.
19 yıldır anketlere büyük önem verdiğini gizlemeyen Erdoğan, partilerin mevcut konumlanması halinde seçimi kazanmasının mümkün olmadığını anlamış görünüyor.
MHP hemen her platformda Cumhur İttifakı’na olan inancını, başkanlık sistemine olan desteğini yüksek sesle dile getirse de Devlet Bahçeli’nin memleketi en çok seçime götüren genel başkan olması sıfatı AK Parti’yi daima diken üstünde tutuyor.
Saadet Partisi’nden Erdoğan’ın ziyareti sonrası yeni ittifak oluşumuna olumlu mesajlar geliyor gibi görünse de bu da yanıltıcı. Zira Genel Başkan Temel Karamollaoğlu, parlamenter sisteme dönülmesi şartını, taleplerinin ilk sırasına yazarak işi yokuşa sürüyor.
Ancak Asiltürk ve onun gibi düşünen ak saçlılar, partinin rotasını değiştirebilir mi? Değiştirebilir. Ancak bu bile bir türlü sıçrama yapamayan oylarında parçalanmalara yol açabilir. Oğuzhan Asiltürk, sadece protokolün imzasına kalmış, Anavatan-Refah Partisi koalisyonunu bir gecede bozmayı başarmış ve Necmettin Erbakan’ı Tansu Çiller’e mecbur etmişti.
Dün de “İttifak kararı seçime bir hafta kala açıklanır, yoksa parçalanma olur.” diyerek nasıl bir kurt olduğunu gösterdi.
Kendilerini dev aynasında gören Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül’ün bol türkülü, bol videolu CHP’ye vurma çalışmaları devam ediyor. İktidarın yayın organlarının neredeyse Cumhurbaşkanı kadar yer ayırdığı bu isimler ne yaparlarsa yapsınlar, etkiledikleri isimlerin sandıkta iktidara oy vereceği beklenmiyor.
DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nde ise yükseliş görülüyor. Ali Babacan’ın ekonomi konusundaki değerlendirmeleri, mutfaktaki yangını yaşayanların ilgisine mazhar oluyor. Devlet Bahçeli’nin amansız mücadeleye girdiği Ahmet Davutoğlu da bu işten karlı çıkacağa benziyor.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında şu ana kadar sarsılmaz görülen anlaşmanın yumuşak karnı -iktidara göre- dışarıdan ittifaka katılan HDP.
MHP’nin kapatılmasından vazgeçmediği HDP konusundaysa AK Parti’de kafalar net değil. Bir yandan sistemli şekilde “HDP eşittir PKK” söylemi üst perdeden ve partiye yönelik operasyonların ardından dile gelse de kapatma konusunda yüksek arzu da talep de yok.
İktidar ortaklarını tam anlamıyla karşı karşıya getirmese de bu durum, Cumhur İttifakı’nın en büyük sıkıntısı. Baraj sıkıntısını HDP’nin kapatılmasıyla aşacağını düşünen MHP idarecileri, AK Parti’nin son noktada bunu kabul edeceğine inanıyor.
Toplumda erken seçim talebi son 19 yılda hiç olmadığı kadar yüksek sesle dile getirilse de Seçim Kanunu’nda, barajlar meselesinde yeterince oynama henüz yapılmadığı için baskın bir seçim beklenmiyor.
Birbirine hiç benzemeyen partilerin, güçlendirilmiş parlamenter sistem altında buluşmasını sağlayan aslında yaşanan ekonomik sıkıntılar.
Saray ve çevresi görmese de görmek istemese de pazar yerlerinden yiyecek toplayan vatandaşların durumu, halk ekmekten ucuz ekmek alınmasının engellenmesi girişimine anında verilen tepki gösteriyor ki “Artık yeter” dönemi geldi. Devlet garantili projelere ödenen paralar, şehir hastanelerinin maliyetleri, eriyen maaşlar, artan işsizlik, aşı meselesi, pandeminin toplumun her alanında yarattığı gerilim bunu körüklüyor.
Kendi ülkelerinde dolar yahut euroyla oturduğu yerden para kazanamayan fonlar, faiz hovardası Türkiye’ye geliyor, sütün kaymağını toplayıp dönüyorlar.
Halkın alın teriyle kaynayan kazanın kaymağının alınmasının bir bedeli olacak elbette ama millet, ideolojik ayrımlardan ziyade, birleştiren, kucaklayan ve bu ucube sisteme son verecek anlayışı koşulsuz istiyor.
Siyaset biraz da oyun kurma sanatıdır. Şimdiye kadar muhalefete kurulan oyunlar sonuç vermedi. Mutfaktaki yangın sönmeden de hangi oyun kurulursa kurulsun çok çabuk deşifre olacağı ve bunun millete tuzak olarak anlaşılacağı çıplak gözle görülüyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top