İyi ki doğdun Jean-Paul!

İyi ki doğdun Jean-Paul!
“Varoluşçu” düşüncenin öncü ismi Fransız filozof, oyun yazarı, romancı Jean-Paul Sartre(21 Haziran 1905-11 Nisan 1980)“Çok erken öldüm. Bana düşündüğüm tüm eylemlerimi gerçekleştirme şansı tanınmadı. Orda her...

“Varoluşçu” düşüncenin öncü ismi Fransız filozof, oyun yazarı, romancı Jean-Paul Sartre

(21 Haziran 1905-11 Nisan 1980)

  • “Çok erken öldüm. Bana düşündüğüm tüm eylemlerimi gerçekleştirme şansı tanınmadı. Orda her şey öyle askıda kaldı. Sonsuza dek…
  • “Her zaman erken ölünür, ya da çok geç… Ama işte, yaşam sona ermiş, nokta konmuş. Artık hesap dökümünü çıkarmak gerek. Sonuçta sen, ne yapmışsan osun..
  • “Siz de kimsiniz?
  • “Seni gören bir bakıştan, seni düşünen bu renksiz düşünceden başka bir şey değilim.”

(Ötekinin bakışı, kendi varlığımın ötesinde, beni bu dünyada var kılar. Eylemlerimiz ne olursa olsun, önemli olan bu eylemleri, ötekinin var olduğu ve benim öteki için fazlalık olduğum bir dünyada yapıyor olmamızdır. Böylece ilk günah, ötekinin önceden var olduğu bir dünyada benim belirişimdir, ve ötekiyle daha sonraki ilişkilerim ne olursa olsun, bunlar benim bu suçluluğumu vurgulayan ana-temanın varyasyonlarından başka bir şey olamaz.)

  • “Bu mu Cehennem! Asla inanmazdım. Hatırlıyor musunuz, kükürt, ateş, kazan… Aman ne komik! Kazana falan gerek yok, cehennem ötekilermiş…”

Jean-Paul Sartre (Kapalı Oturum ve Varlık ve Hiçlik’ten)