İYİ Parti, ekonomi planını açıkladı

İYİ Parti, ekonomi planını açıkladı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul’da bir otelde düzenlenen ‘Ekonomide Kurtuluş Planı’ programında konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, birinci önceliklerinin farklılıklara saygı duyarak yol...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul’da bir otelde düzenlenen ‘Ekonomide Kurtuluş Planı’ programında konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, birinci önceliklerinin farklılıklara saygı duyarak yol yürüyebilmeyi sağlamak olduğunu belirtti.

"İYİ Parti kurulmamış olsaydı, bugün neyi konuşuyor olacaktık?" diye soran Akşener, "Bugün burada ekonomik programı ve diğer muhalefet partilerinin de açıkladığı ekonomik programları konuşmak için bir araya geldiysek, bunlar artık yapılabiliyorsa, bir umut bir heyecan varsa, 'biz yapabiliriz-olabilir' diyorsak, bunun birinci kilometre taşı İYİ Parti'nin kuruluşudur. Eğer bunu görmezden gelip bir bakış açısı ortaya konulursa, bu İYİ Parti'nin o dönemdeki çok acı çekmiş, büyük irade göstermiş mensuplarına, arkadaşlarımıza çok büyük bir haksızlık olur" dedi.

"Birazdan Sayın Bilge Yılmaz başkanımın ve ekibinin hazırladığı, size sunacakları programın çıkış noktası budur. Sokağın, insanların dertlerinin çaresinin, çözümlerinin üretildiği bir program bu. Dolayısıyla gerçekten beslenen bir programdır. Biz bir şey daha yaptık bu arada. Esnaf gezdikten sonra bir şeyi fark ettik ki, ıskalamışız. Şehirlere yeniden gitmeye başladık ve şehrin o iş insanlarıyla toplantı zinciri yaptık. O toplantılarda da başka şeyler öğrendik. Yakında Profesör Doktor Meral Akşener olacağım haberiniz olsun. İnanılmaz şeyler öğrendik."

BEŞAR ESAT NİÇİN OLDU ESET
"23 trilyon dolarlık bir çerçevede yaşıyoruz. 7 trilyon dolar ilk sınırlar. Avrupa'yı da kattığınız zaman 23 trilyon dolar. Biz niçin kavga ediyoruz?” diye soran Akşener, “Niçin o kavgaların sonunda çırak çıkıyoruz? Niçin o kavgaların sonunda Türkiye her seferinde zarara uğruyor? Yani Suriye mevzusunda bugün Suriyeli sorunu olan bir ülke halindesiniz ve bu sorunun sebebi olan hakkında kimse bir şey konuşmuyor. Özne Suriyeliler. Beşar Esad niçin oldu Esed? Şimdi ne zaman olacak Beşar?" diye sordu.

CUMHURİYET TARİHİNİN AÇIK ARA EN İYİ EKONOMİ GRUBU

Akşener’in konuşmasının ardından İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, “İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı” için sunum yaptı.

İYİ Parti’nin ekonomik eylem planında;

-Bilimsellikten uzak, kısa vadeye ve siyasi çıkarlara odaklı ekonomi politikaları son bulacak,

-Kurumların bağımsızlığı yeniden tesis edilecek,

-Kamu yönetiminde liyakat ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayalı yapılanmaya gidilecektir.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için bir ön koşul olan makroekonomik ve finansal istikrarın teminine yönelik gerekli adımlar acilen atılacağı belirtildi.

MERKEZ BANKASI
Açıklanan ekonomik eylem planında, “Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi rejiminden sapması ve yetki alanının dışına çıkarak kontrolü altındaki politika araçlarıyla ulaşılması mümkün olmayan ekonomik hedeflere yönelmesi çok ciddi bir kredibilite ve güven kaybına yol açmış ve enflasyonun kontrolden çıkmasına neden olmuştur” denildi.

İLK 15 GÜN
İYİ Parti, iktidar olması halinde ilk 15 gün içerisinde yapılacak listesini şöyle sıraladı:

-Tam kapsamlı enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş sürecinde para politikasının normalleşmesine yönelik adımlar atılacaktır. Bu bağlamda, politika faiz oranı ülkemizin olağanüstü makroekonomik şartlarını dikkate alarak fiyat istikrarının teminine uyumlu bir seviyeye getirilecektir.

-Merkez Bankası’nın sorumluluğu dışında kalan ve enflasyon hedeflemesi rejimi ile uyumlu olmayan uygulamalar tespit edilerek kamuoyuyla paylaşılacaktır.

-Para politikası araçlarının kullanımında genel kabul görmüş uluslararası standartlar göz önüne alınarak sadeleşmeye gidilecektir.