İyi Parti’den TBMM’de kritik hamle Meclis’te Ayasofya resti

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 10, 2020 / 06:11

Son günlerin en önemli tartışma konusu olan Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda İYİ Parti’den dikkat çekici bir hamle geldi. İYİ Parti Meclis’te Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması için grup önerisi sundu, öneriye CHP de karşı çıkmadı.
İYİ Parti’nin TBMM Genel Kurulu’na getirdiği grup önerisi AK Parti tarafından reddedildi. Ana muhalefet CHP’nin bazı vekilleri önergeye ‘evet’ oyu verirken bazıları çekimser oy kullandı ancak karşı çıkan olmadı.
İYİ Parti’nin TBMM’ye sunduğu önerinin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Ayasofya Cami, 1453 yılında, İstanbul’un fethi sonrası imam olarak kıldırdığı ilk Cuma namazını müteakip, Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilerek camiye çevrilen, Türk ve İslam tarihi için büyük öneme sahip ve İstanbul’un Fethi’ni temsil eden en önemli sembollerinden biridir. 481 yıl Müslümanlar için cami olarak kullanılan ve Türk-İslam tarihinin dönüm noktalarından birini ihtiva eden ve fethin sembollerinden biri olan Ayasofya Cami, 1934 tarihinden itibaren müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.
‘GEREKLİLİK ARZ EDİYOR’
Bununla birlikte, günümüz toplumsal ve tarihsel gereklilikleri ile milli şuurumuzun diri tutulması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ayasofya Cami’nin Müslümanlar için toplu ibadethane olarak kullanılması bir gereklilik arz etmektedir. Bu kapsamda, Gazi Meclisimizde kurulacak araştırma komisyonu vasıtası ile Ayasofya Cami’nin Müslümanlar için ibadethane olarak kullanılması hususunda çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.”
‘SIKIŞINCA AYASOFYA’
Önerge hakkında CHP grubu adına konuşan parti sözcüsü Faik Öztrak, “Bakıyoruz, yine saray her sıkıştığı dönemde yaptığı gibi bir Ayasofya meselesini gündeme getiriyor. Dün devletin televizyonunda çıktılar, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili birçok söz söylediler. Türkiye’nin kurumları varmış, böyle bir adım atılacaksa bunun yetki sahipleri belliymiş. Şimdi burada, Mecliste İYİ Parti’mizin önerisiyle bu konuyu bir daha inceleyeceğiz, göreceğiz ki yine yetkinin sarayda olduğu ortaya çıkacaktır. Lütfen sağa sola bakmayın, gökyüzüne bakıp ıslık çalmayın. Madem sorumluluğu aldınız, sorumluluğunuzu yerine getiriniz.”
‘DANIŞTAY’I BEKLİYORUZ’
Öztrak’ın bu konuşması üzerine oylamaya katılan CHP’lilerden bazıları Ayasofya’nın ibadete açılması teklifine ‘evet’ derken bazıları çekimser kaldı. Ancak öneri AK Partili vekillerin oylarıyla ‘hayır’ reddedildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ayasofya’nın ibadete açılması önerisine şimdi ret veriyoruz. Danıştay’da bir dava yürümektedir, temmuz ayı içerisinde bununla alakalı bir karar verilecektir. Mesele araştırmanın ötesine geçmiştir. Karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top