İzmir’deki Boğaziçi eylemi davasında savcı ceza istedi

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 10, 2022 / 08:29

İzmir’de Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan hak savunucuları Emine Akbaba, İrem Çelikbaş ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) çalışanı Aytül Uçar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın altıncı duruşması İzmir 41’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatları ile sanıklardan Aytül Uçar katılırken, insan hakları savunucuları da duruşmayı izledi.

Duruşmada olay gününe ait görüntüler izlendi. Görüntülerin ardından avukatlar önceki savunmalarını tekrar etti. Avukat Oktay Uysal ise, “Dosyaya araç içi görüntüleri gönderilmedi. Göstericiler her iki taraftan sarılmış. Polisler tarafından yasa dışı müdahalede bulunulmuş. Bunu kapatmak için de kendilerince ‘cumhurbaşkanına hakaret’ içerikli tutanak tutmuşlar” dedi.

DURUŞMA SAVCISI ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA İSTEDİ

Savunmaların ardından duruşma savcısı mütaala verdi. Tanık beyanlarına rağmen sanıkların cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediklerini öne süren savcı, mütaalasında şu ifadelere yer verdi:

“Her ne kadar sanıklar beyanlarında üzerlerine atılı suçu kabul etmediklerini beyan etmiş iseler de, tüm soruşturma ve kovuşturma evresi ile tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde izinsiz toplantı ve basın açıklaması yapan değişik platformlara ait katılımcıların düzenlediği ve tüm ikazlara rağmen dağılmayan göstericilere karşı kolluk görevlilerinin yaptıkları müdahale kapsamında gözaltına alınan sanıklar Aytül Uçar, Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş’ın, ‘köpekler, şerefsizler, biz sizin ne halt olduğunuzu biliyoruz, ş… Recep Tayyip Erdoğan’ın köpeklerisiniz, biz sizin ne b.k olduğunuzu biliyoruz, paralı itler, hepiniz kiralık katilsiniz, gün gelecek biz güçlenerek karşınıza gelip o ş… cumhurbaşkanınızdan ve sizden hesap soracağız’ şeklinde sözler söylemek suretiyle üzerlerine atılı cumhurbaşkanına alenen hakaret suçunu işledikleri anlaşılmakla, sanıklar Aytül Uçar ve İrem Çelikbaş’ın sabit olan eylemlerine uyan 5237 sayılı TCK 299/1-2, 53 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına, sanık Emine Akbaba’nın eylemine uyan 5237 sayılı TCK 299/1-2, 53, 58 maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep olunur.”

Savcının mütaalasının ardından avukatlar, savunma için ek süre istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme davayı 30 Aralık tarihine erteledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top