J.K. Rowling’in transfobik mesajları tepki topladı

J.K. Rowling’in transfobik mesajları tepki topladı
Harry Potter kitaplarının yazarı sosyal medyada paylaştığı transfobik mesajları yüzünden eleştiri oklarının hedefinde.Rowling’in Twitter’daki transfobik söylemleri, Devex adlı internet sitesi tarafından paylaşılan bir makaleye...

Harry Potter kitaplarının yazarı sosyal medyada paylaştığı transfobik mesajları yüzünden eleştiri oklarının hedefinde.

Rowling’in Twitter’daki transfobik söylemleri, Devex adlı internet sitesi tarafından paylaşılan bir makaleye yaptığı yorumla başladı. Devex’in “Görüş: Kovid 19 sonrası, regl olan insanlar için daha eşit bir dünya yaratmak” başlıklı makalesine Twitter’da yorum yapan Rowling, kadın kelimesi üzerinde oyunlar yaparak “regl olan insanlar” yerine neden “kadınlar” denmediğini sorguladı. : “Regl olan insanlar. Eskiden bu insanlar için kullanılan bir kelime olduğuna eminim. Birisi bana yardımcı olsun. Rowling’in bu paylaşımını transfobik ve trans karşıtı olarak değerlendiren pek çok kişi Rowling’e tepki gösterdi ve sadece kadınların değil trans ve akışkan, cinsiyetsiz ya da üçüncü cinsiyeti temsil eden non-binary bireylerin de regl olduğuna dikkat çekti.
Rowling’in bunun üzerine yaptığı açıklamalar ise tepkileri daha da büyüttü. Rowling, gelen tepkiler üzerine Twitter’da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Eğer cinsiyet gerçek değilse, aynı cinsiyete karşı çekim diye bir şey yok demektir. Eğer cinsiyet gerçek değilse, tüm dünyada kadınların yaşanmış gerçekliği silinmiş demektir. Trans insanları tanıyorum ve seviyorum ama cinsiyet kavramını silmek, pek çok kişinin hayatlarını anlamlı bir şekilde ele alma kabiliyetini ortadan kaldırır. Gerçekleri söylemek nefret değildir.”
‘TERF’ DENMESİ KIZDIRDI
“Trans bireyleri dışlayan radikal feminist” anlamı taşıyan TERF gibi ifadelerin kendisi için kullanılmasının ardından bu konuda bir paylaşımda daha bulunan Rowling, bu kez de “‘Feminazi’, ‘TERF’, ‘kahpe’, ‘cadı’. Devir değişir. Kadına karşı nefret daimidir” ifadelerini kullandı.
Önde gelen LBGTİ+ kuruluşlarından GLAAD, Rowling’in bu paylaşımlarının ardından bir açıklama yayınlayarak Rowling’in bu sözleriyle, trans bireyler ve cinsel kimliklerle ilgili gerçekleri bilerek çarpıtanlarla aynı safta yer aldığını ifade etti ve 2020 yılında, trans insanları hedef almak için hiçbir geçerli sebep olamayacağının altını çizdi.