Japonya ve Güney Kore, 12 yıl sonra ziyaretlere başlıyor

Japonya ve Güney Kore, 12 yıl sonra ziyaretlere başlıyor
Japonya ve Güney Kore liderleri, 2011’de ara verilen karşılıklı ülke ziyaretlerini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Japon hükümeti, Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol’un, eşi Kim Keon Hee ile hafta içinde Japonya’yı ziyaret...

Japonya ve Güney Kore liderleri, 2011’de ara verilen karşılıklı ülke ziyaretlerini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Japon hükümeti, Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol’un, eşi Kim Keon Hee ile hafta içinde Japonya’yı ziyaret edeceğini duyurdu. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Yoon’un ziyaretinin duyurulması sonrası, Tokyo-Seul ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduklarını açıkladı.

Güney Kore Başkanlık Ofisi açıklamasında da “önemli köşe taşı” şeklinde nitelenen gezinin, karşılıklı lider ziyaretlerinin yeniden başlamasının işareti olacağı vurgulandı.

Açıklamada, komşu ülkelerin “geçmişin talihsizliklerinin üstesinden gelerek, geleceğe ilerlemenin” ve ikili güvenlik işbirliğini genişletilmesinin önemini vurgulandı.

YENİ PLAN
Ziyaret planının, iki ülkenin hassas sorunlarından kabul edilen “savaş dönemi işçi tazminatlarına” yönelik Güney Kore’nin yeni önerisinin hafta başında duyurmasından sonra gelmesi dikkati çekti. Buna göre, savaş döneminde Japon firmalarca, zorla çalıştırılan işçilerin tazminatının karşılanması için Seul hükümeti destekli kurulacak vakıf fonu, Koreli müştekilere tazminat ödeyecek.

2018’de ilan edilen Güney Kore Yüksek Mahkeme kararları ise Koreli müştekilere, söz konusu tazminatları Japon şirketlerin karşılaması gerektiğini beyan ediyordu.