Johnson dayanamadı

Johnson dayanamadı
Beş bakan dahil 50’yi aşkın hükümet görevlisinin istifası sonrası görevi bırakma konusunda büyük bir baskı uygulanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ancak 48 saat direnebildi. İstifa eden bakanın yerine atadığı bakanın...

Beş bakan dahil 50’yi aşkın hükümet görevlisinin istifası sonrası görevi bırakma konusunda büyük bir baskı uygulanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ancak 48 saat direnebildi. İstifa eden bakanın yerine atadığı bakanın dahil, “Ayrılmalısın” dediği Johnson, dün iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Johnson, Parti yeni liderini seçene kadar görevinin başında kalacağını açıkladı. Johnson’ın yerine sonbahara kadar yeni bir liderin seçilmesi, ardından Johnson’ın başbakanlık koltuğunu yeni lidere devretmesi bekleniyor.

İRADE YENİ BAŞBAKAN İSTİYOR
İngiltere’de yayın yapan ITV kanalı, Boris Johnson’ın sabah saatlerinde görevi bırakmadan önce Kraliçe 2. Elizabeth’i telefonla aradığını duyurdu. Başbakanlık Konutu olan Downing Street 10 numara önünde konuşan Johnson, “Açıkça görülüyor ki Muhafazakar Parti’nin iradesi, partinin yeni bir lideri ve dolayısıyla da yeni bir
başbakan olması yönündedir” sözleriyle istifasını açıklamaya başladı.

Siyasette hiç kimsenin yerinin doldurulamaz olmadığını söyleyen Johnson, yeni lider seçilene kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini, Muhafazakar Parti’nin seçeceği yeni lidere de elinden geleni desteği vereceğini söyledi.

Johnson sözlerini, “Dünyanın en güzel işinden vazgeçecek olduğum için çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim” diyerek tamamladı.

İSTİFALARIN DOMİNO ETKİSİ
İki gün önce kabineden ilk istifa eden Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın yerine getirilen Nadhim Zahawi dahil kabineden üst düzey isimler, Johnson’a istifa çağrısında bulunmuştu. Johnson’ın en yakın çalıştığı bakanlardan İçişleri Bakanı Priti Patel de Başbakan’a istifa etmesini tavsiye etmişti.

Perşembe sabahı, iki gün önce koltuğu devralan Eğitim Bakanı’nın istifasıyla görevden ayrılan bakan sayısı da beşe ulaşmıştı.

Bakan ve bakan yardımcılarının bulunduğu 50’den fazla hükümet görevlisinin istifası ile İngiltere hükümeti birçoklarına göre işlerliğini yitirme noktasına geldi.

BBC’ye konuşan siyasi analistler, Johnson’ın bu koltukları dolduramayacağını anlaması sonrası istifa etmeye karar verdiğini söyledi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer da Johnson’ın bırakma kararının “ülke için iyi haber” olduğunu söyledi.

GEÇİÇİ BAŞBAKANLIK DA TARTIŞMALI
Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa kararı alması sonrası, başbakanlığı sonbahara kadar devam ettirip ettiremeyeceği de tartışılıyor. BBC’ye konuşan eski bir bakan yardımcısı “temel sorununun” bu olduğunu söylüyor. Muhafazakar Parti milletvekilleri, geçici başbakan konumuyla hareket edeceği güvencesini vermesi şartı ile Johnson’ın sonbahara kadar görevde kalabileceğini belirtiyorlar.

DİRENMESİ TRUMP’A BENZETİLDİ
Çarşamba gecesi tüm baskıya karşı istifa etmemesi nedeniyle Johnson’un “Donald Trump gibi” hareket ettiği yorumları yapılmaya başladı. Boris Johnson’ın başbakanlığı bırakma noktasına gelmesinde birkaç olay rol oynadı. Bunlardan en başta geleni de parti skandalıydı. Başbakanlık Ofisi’nde kendisi için verilen doğum günü etkinliğine katılan Johnson, kendi hükümetinin koyduğu sosyal etkinlik kurallarını çiğnediğinin ortaya çıkması sonrası da polis tarafından para cezasına çarptırıldı.

OWEN PATERSON OLAYI
2021 Ekim ayında bir Avam Kamarası komitesi, Muhafazakar Parti vekili Owen Paterson için 30 gün Meclis oturumundan men kararı verdi. Komite Paterson’ın lobi faaliyeti kurallarına aykırı davrandığı sonucuna vardı. Paterson istifa etti. Başbakan Johnson olayı ele alışı konusunda büyük yanlış yaptığını kabul etti. Boris Johnson seçim zaferini, kolay anlaşılır bir siyasi slogan olan “Brexit’i yerine getireceğiz” vaadiyle elde etti. Ancak onu eleştirenler, görev süresince, yönetim iradesi ve çizgisi konusunda eksiklikleri olduğunu savundu.