Jungle Cruise

Disney’in klasik tema parkından ilham alarak gerçekleştirilen bu son Disney masalının başrollerinde devasa cüssesiyle aksiyon filmlerinin önemli oyuncusu Dwayne Johnson, güzel ve yetenekli Emily Blunt yer alıyorlar. Brazilya’nın görkemli ve vahşi Amazon Ormanlarının fonda yer aldığı, sözde bilimsel göndermeler de içeren eğlence ve macerayla dolu bir yolculuk filmi olan “Jungle Cruise”, yaz günlerinin konforlu sinema salonlarında seyircilerini bekliyor.

Disney’in masalsı dünyasının son ürünü olan “Jungle Cruise”, pandemi yüzünden neredeyse varlığını unutmaya başladığımız sinema salonlarında 30 Temmuz itibarıyla vizyona girdi. Filmin basın gösteriminde, sinemada film seyretmeyi ne kadar özlediğimizi ve sinemada film seyretmenin bir ayrıcalık olduğunu yeniden duyumsadım.
YENİDEN SİNEMA
Küresel iklim krizine bağlı olarak artık yaz ayları da sıcakla imtihana dönüştü ve özellikle İstanbul gibi mega kentlerde hava sıcaklığı çekilmez bir hal aldı. Böylesi günlerde sakin bir sinema salonunun büyük perdesinde ve mükemmel ses düzeni eşliğinde, sinemanın eğlence boyutunu temsil eden ve izlediğiniz filmin gerçeklik boyutunu kafaya takmadan, “Jungle Cruise” gibi filmleri izlemek keyifli oluyor.
Disneyland, 1955’te Anaheim, California’da açıldığı günden bugüne salt çocukların değil en azından ebeveynlerin de ilgisini çeken tematik bir park olmaya devam ediyor… Disneyland parkındaki “Jungle Cruise” da bu bağlamda oldukça eski bir eğlence şekli ve Disneyland’ın açılmasından beri ziyaretçileri heyecanlandıran popüler bir merkez olmuş. Hatta bu popülarite, 1971’de Florida’daki Walt Disney World Resort’taki “Magic Kingdom” parkının açılışında da devam ederek, buradaki ilgi merkezlerinden biri olarak parka dahil edilmiş. 1983’te Tokyo Disneyland, 2005’te de Hong Kong Disneyland’ın açılışında da, değiştirilmiş bir eğlence merkezi versiyonu olarak “Jungle River Cruise” sunuldu.
DİSNEYLAND FİLMİN
İLHAM KAYNAĞI
Disney’in klasik tema parkından ilham alarak gerçekleştirilen bu son Disney masalının başrollerinde devasa cüssesiyle aksiyon filmlerinin önemli oyuncusu Dwayne Johnson, güzel ve yetenekli Emily Blunt yer alıyorlar. Brezilya’nın görkemli ve vahşi Amazon Ormanlarının fonda yer aldığı, sözde bilimsel göndermeler de içeren eğlence ve macerayla dolu bir yolculuk filmi olan “Jungle Cruise”, yaz günlerinin konforlu sinema salonlarında seyircilerini bekliyor.
“Disneyland”, hayal dünyamıza seslenen ve sürekli bir eğlence vaat eden tematik bir eğlence merkezi. Sinema sanatı kitlelere malolmuş özellikleriyle, aynı zamanda popüler kültürün temel taşlarından biridir. Sinemanın bir sanat olarak ortaya çıktığı günlerden bugüne pek çok eğlence ve macera filmi gerçekleştirilmiştir.
KADIN DÜŞMANI
ÇAĞDAŞ DÜNYA!
Filmin konusu hakkında kısa bir hatırlatmada bulunalım. Olaylar 1916 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın ortasında geçer. Dr. Lily Houghton (Emily Blunt), kararlı şekilde bir ortaçağ efsanesinin peşine düşer ve Amazon Nehri’nin en derin ve en tehlikeli kısımlarına kendisini ve kardeşini götürmesi için, nehirde eski teknesiyle geziler yapan Frank’in hizmetinden faydalanmaya karar verir. Amacı kadim bir kabile eserinin -insanlığın kaderini değiştirme gücüne sahip efsanevi bir kalıntının- gizemini ortaya çıkarmaktır. Aslında Frank de bir efsane olmuştur.
“Jungle Cruise”, dijital dünyanın sinema sanatını taşıdığı son nokta açısından da iyi bir örnek. Bu film aslında bir çizgi film de olsa yarattığı etki çok fazla değişmezdi. Çünkü ele aldığı konu, efsanelere konu olmuş bir ağacın taç yapraklarının dünyadaki tün hastalıkları iyileştireceğine ilişkin mitolojik, bilim dışı argümanların, kişilerin, klişelerin filmin içine dahil edilmesini içeriyor; üstelik bu bağlamda ortodoks İngiliz Bilim Dünyası da konunun fonuna yerleştiriliyor. Önceki yüzyılın başlarında erkek egemen dünyanın saikleriyle kadınları dışlayan yaklaşımlarına karşın gerçeğin yanında duran bilim dünyası, filmin eğlence maksadıyla kurgulanmış finalinde, daha önce üyelik başvurusunu defalarca reddettiği Dr. Lily Houghton’u üyeliğe davet ederek safsatalara alet oluyor, espriyle yansıtılmış bile olsa…
Biraz da filmin yapım koşullarından bahsedelim. Davis Entertainment’ın yapımcıları olan John Davis ve John Fox, Dwayne Johnson, Hiram Garcia ve Dany Garcia’dan oluşan Seven Bucks Prodüksiyon ekibi ve onların yapımcı ortağı olan Beau Flynn (FlynnPictureCo.) ile birlikte, bu eğlence ve heyecan vaat eden “Jungle Cruise” macerasını beyaz perdeye taşımak üzere işin uzmanı Disney’le işbirliği gerçekleştirmişler.
Filmin yapımcılarından Beau Flynn, “En başından beri Jungle Cruise ve Disneyland mitolojisinin çoğunu bu hikâyeye dahil etmek bizim için gerçekten önemliydi” diyerek filmin meramını şöyle açıklamış: “Her şeyden önce kelime oyunları gelir. Onlar eğlencenin kritik bir parçası ve Disney’in Imagineers’ı sayesinde, özenle seçtiğimiz binlerce kelime oyunu, şaka ve yanlış bilgiler vardı. Film boyunca harika kelime oyunu ve şaka karışımları hazırladık. Bence gezintinin hayranları bunu özellikle takdir edecek, ama zaten herkes iyi bir kelime oyununu sever!”
FİLMDEN GERİYE KALAN DİJİTAL EFEKTLER VE MÜZİKLER
Başta da belirttiğimiz gibi “Jungle Cruise” gibi filmlerin satır aralarında farklı bir şey aramak boş bir çabadan öteye gitmeyecek bir uğraş. Bu filmler yalnızca eğlence ve keyifli bir seyirlik fırsatı vaadediyor. Diğer yandan “Jungle Cruise” biraz uzamış bir film. Yönetmen Jaume Collet-Serra filminin sabun köpüğü konusunu seyircilere izletme konusunda çağdaş bir sihirbazın kullanabileceği dijital illüzyonlara başvursa da, zaman zaman oluşan sarkmaların önüne geçememiş. Filmde akılda kalan en önemli sinematografik unsurun başında ise James Newton Howard’ın film müzikleri olduğunu vurgulayalım. Ayrıca “Jungle Cruise” filminin yapımında 16. yüzyıldan kalma eski İspanyolca ve Güneybatı Brezilya’nın Tupi-Guarani dil ailesinin bir üyesi olan “Omagua”da dahil olmak üzere ilginç dillerin kullanıldığını da ekleyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi