KA.DER: Seçimde 30 il kadın milletvekili çıkarmamış, Meclis’te kadın temsil oranı yüzde 19 bandında kalmıştır

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 22, 2023 / 12:52

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) tarafından, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin yapılan açıklamada, “Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamış ve KA.DER’in 20 İl Raporu’nda belirtilen illerden üçü, 28. Dönemde ilk kadın milletvekillerini çıkarmıştır. 2023 seçimlerinde olumsuz bir durum ortaya çıkmıştır ve bu dönemde 30 il kadın milletvekili çıkartmamıştır. Meclis’te kadın temsil oranı yüzde 19 bandında kalmıştır” ifadelerine yer verildi.

KA.DER tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Ülkemizin demokrasi tarihinde son derece kritik bir seçimi geride bıraktık. KA.DER olarak; millet iradesinin sandıklara yansıması, seçim güvenliğinin sağlanması ve özellikle daha çok kadın adayın TBMM’ye girebilmesi hedefiyle seçim sürecini takip ettik. Kadın adayların seslerini daha iyi duyurmaları ve kendilerini doğru şekilde anlatabilmeleri için birçok şehirde toplantılar düzenledik, sosyal medya ve görsel medya çalışmaları gerçekleştirdik.

Bu dönemde özellikle Cumhuriyet Tarihi Boyunca Hiç Kadın Milletvekili Çıkarmamış 20 İl’e yönelik hazırladığımız rapor paralelinde kamuoyu farkındalık çalışmalarımız oldu. KA.DER olarak “utanç verici” bu durumu, ülke gündemine taşıdık, medyada konuşulmasını sağladık, tartışma zemini oluşturduk. Ülkemizde 14 Mayıs seçimleri rekor bir katılımla yapıldı. Bu çerçevede KA.DER olarak seçim sonrası ilk değerlendirmelerimizi, kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

“30 il kadın milletvekili çıkarmadı”

Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamış ve KA.DER’in 20 İl Raporu’nda belirtilen illerden üçü, 28. Dönemde ilk kadın milletvekillerini çıkarmıştır. Bu isimler: Giresun’dan Elvan Işık Gezmiş (CHP) Nevşehir’den Filiz Kılıç (MHP) Osmaniye’den Derya Yanık (AKP) Asu Kaya Gedik (CHP) olmuştur. Kendilerini kutluyor, meclisteki çalışmalarını, tüm kırılgan grupların yaşadıkları mağduriyetleri ve eşitsizlikleri gidermek adına gerçekleştirmelerini bekliyor ve mecliste başarılı bir dönem geçirmelerini diliyoruz.

2023 seçimlerinde olumsuz bir durum ortaya çıkmıştır ve bu dönemde 30 il kadın milletvekili çıkartmamıştır. Bu illerden 17’si cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamışken, 13’ü ise bu dönemde kadın milletvekili çıkarmamıştır.

“Meclis’te kadın temsil oranı yüzde 19-20 bandında kaldı”

Seçimlerin rekor katılımla gerçekleşmesi demokrasi adına sevindirici gözükmekle birlikte, mecliste kadın temsil oranının yüzde 19-20 bandında kalması, bu seçimlerde siyasi partilerin kadınlara alan açmadıklarını bir kez daha bize gösterdi.

Bizler bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye’deki tüm kadın hareketi olarak, tüm gücümüzle yılmadan, bıkmadan çalışacağız. Hiçbir zaman vazgeçmeyen kadınlar olarak, mücadeleye kaldığımız yerden ve ilk günkü heyecanımızla devam edeceğiz. Kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte, seçimlere ilişkin ek değerlendirmelerimizi de kamuoyuyla paylaşacağız.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top