“Kabil Havaalanı’nı Türkiye ve Katar birlikte işletecek” iddiası

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 29, 2021 / 15:02

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları Afganistan’dan Türkiye’ye dönerken Kabil Havalanı’nın işletilmesi konusunda Taliban ile yürütülen pazarlıkların son aşamaya geldiği öne sürülüyor.

Middle East Eye haber sitesinde Ragıp Soylu ve Levent Kemal’in imzasıyla yayınlanan habere göre, Türkiye ve Katar, Kabil Uluslararası Havaalanı’nı ortaklaşa işletecek.

Taliban ile yapılan taslak anlaşma, ABD’nin geri çekilmesinin önümüzdeki hafta tamamlanmasının ardından kesinleşecek.  Anlaşmayı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onaylaması gerekiyor. Erdoğan’ın, başta ABD olmak üzere NATO müttefikleriyle bu konuda istişarelerde bulunması bekleniyor.

TASLAK ANLAŞMANIN AYRINTILARI

Askerlerini Afganistan’dan çeken Türkiye haftalardır, ABD askerleri gittikten sonra Kabil havaalanında güvenlik sağlama olasılığını araştırıyor. Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, Taliban’ın Türkiye’ye havaalanını işletilmesi teklifinde bulunduğunu, ancak güvenliği kendi savaşçılarıyla sağlamada ısrar ettiğini söyledi.

Gelinen aşamada ise her iki taraf da sorunu çözebilecek bir anlaşma taslağı hazırladı. Habere göre, taslak anlaşmanın ana noktaları şunları içeriyor:

TÜRKİYE TALİBAN’I MEŞRU HÜKÜMET OLARAK TANIYOR

“Türkiye, Taliban’ı Afganistan’ın meşru hükümeti olarak tanıyor. 

Türkiye ve Katar, havalimanını bir konsorsiyumda işletiyor.

Ankara, personeli eski Türk askerleri ve polislerinden oluşacak özel bir firma aracılığıyla güvenliği sağlıyor.

Türk teknik personelini korumak için sivil giyimli Türk özel kuvvetlerinin ek üyelerinin havalimanı çevresini terk etmemesi.”

Anlaşma yolunda öne çıkan bir husus, eski Afgan hükümetinin geçen ekim ayında Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir konsorsiyuma havaalanı için bir sözleşme vermiş olması. Taliban’ın onlarla ayrı bir anlaşma yapması gerekecek.

Çok sayıda Taliban sözcüsü, konuyla ilgili MEE’nin sorularına yanıt vermeyi reddetti ve konuyla ilgili medyayla konuşma yetkilerinin olmadığını söyledi.

ÖZEL KUVVETLER KALIR

Türkiye, Kabil’deki büyükelçiliğini açık tutmaya devam ediyor ve büyükelçi de dahil olmak üzere diplomatik kadrosunun çekirdeğini tahliye etmedi. Muhtemel beklenmedik durumlar için Kabil’de ve Pakistan’ın başkenti İslamabad’da büyükelçiliği korumak için bir dizi Türk özel kuvveti de bulunuyor.

Türkiye son birkaç yıldır Kabil havaalanının askeri bölümünü dış saldırılara karşı koruyor. Yetkililer, Kabil havaalanında Türk güvenlik güçlerinin varlığının geçiş döneminde ülkeye dış yardım ve yatırımı kolaylaştırmaya ve şehirde göreceli istikrarı sağlamaya devam edebileceğini söylediler.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top