Kabinede üç yeni bakan

Kabinede üç yeni bakan
Kabine değişikliği, Ticaret Bakanı Pekcan’ın görevden alınması ile sınırlı kalmadı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, iki ayrı bakanlığa dönüştürüldü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma...

Kabine değişikliği, Ticaret Bakanı Pekcan’ın görevden alınması ile sınırlı kalmadı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, iki ayrı bakanlığa dönüştürüldü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adında iki yeni bakanlık kuruldu.
KADEM üyesi Aile Bakanı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Derya Yanık atandı. Avukat Yanık, AK Parti’nin son kongresinde, partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na seçilmişti.
Yanık, aynı zamanda Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Yönetim Kurulu üyesi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yönetiminde olduğu, Esra Albayrak’ın ise kurucusu olduğu KADEM, hükümetin İstanbul Sözleşmesi kararına tepki göstermişti. Çekilme kararıyla ilgili açıklama yapan Derya Yanık, Türkiye’deki yasaların kadına yönelik şiddeti engellemek için yeterli olduğunu savunmuştu. 
Sözleşmenin feshini destekledi
Yanık, “İstanbul Sözleşmesi bir çerçeve metin olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir konsept oluşturmuştu. Hem Anayasamızda hem 6248 sayılı kanun hem Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri şiddetle mücadele noktasında önemli enstrümanlar. Yasalar çerçeveler tarih içinde değişir, dönüşür, gelişir. Önemli olan kadına yönelik şiddet noktasında geri adım atılmamasıdır. Böyle bir şey zaten söz konusu değil” demişti.
Cumhurbaşkanlığı’ndan transfer
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ise Vedat Bilgin atandı. Eski AK Parti Milletvekili Vedat Bilgin, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili. Bilgin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başdanışmanı ve MHP MYK üyesiydi. Bu görevinden istifa eden Bilgin, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanı olmuştu. Bilgin, 2013 yılında “çözüm sürecinde” kurulan Akil İnsanlar Heyeti’nin de üyesiydi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye ayrılması ile Zehra Zümrüt Selçuk’un bakanlık görevi de sona ermiş oldu. Selçuk da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yeni atanan Derya Yanık gibi KADEM’in yöneticisiydi.