Kaçakçılar afgan göçünü anlattı

Kaçakçılar afgan göçünü anlattı
Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen yoğun göç sürüyor. Göçmenler, ölümü göze alarak çıktıkları yolculuğu ve sınır geçişlerini anlaştıkları göçmen kaçakçıları üzerinden yapıyor. BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici,...

Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen yoğun göç sürüyor. Göçmenler, ölümü göze alarak çıktıkları yolculuğu ve sınır geçişlerini anlaştıkları göçmen kaçakçıları üzerinden yapıyor. BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici, sınırdan geçiş çabalarının sürdüğü Van’da, bir göçmen kaçakçısıyla görüştü.
Kaçakçı, düzensiz göçmenleri Afganistan’dan Türkiye’ye getiren sistemin nasıl işlediğini anlattı. Kaçakçı, farklı ülkedeki kaçakçıların aralarında iletişim olduğunu, en çok ‘imo’ adlı cep telefonu uygulamasını kullandıklarını, sınırlara kendilerinin gitmeyip oradaki adamlara ve çobanlarla çalıştıklarını anlattı. Türkiye-İran sınırına yeni örülen duvarı, üzerine merdiven atmak, altını kazmak ya da menfezler kullanmak suretiyle aştıklarını söyleyen kaçakçıya göre, şu anda sınırdan geçişler sürüyor, ama günlük geçişlerin binli rakamlarla ifade edilecek kadar çok yüksek olmadığını iddia etti.
‘BAKTIM İYİ PARA VAR DEVAM ETTİM’
Kendisi de Afgan olan kaçakçı, bu işe başlamasını ise şöyle anlattı:
“Bu işe başlamam bir tesadüfle oldu. Ben Türkiye’ye Afganistan’dan geldim. Sonra kaçakçı oldum. Türkiye’de maddi durumum iyi değildi. Param yoktu. Baktım bu işi yapabilirim. İlk başlarda sahte kimlik işi yaptım sonra bu işe başladım. Baktım ki iyi para var, devam ettim.”
“AVRUPA’YA GEÇİŞLERDE FİYAT FARKLI”
Kaçakçı, sistemin işleyişini ise şu sözlerle tarif etti:
“Afganistan’dan Türkiye’ye gelmek isteyen biri orada bir kaçakçı buluyor. Adamı alıyor Pakistan’a oradan Tahran’a getiriyorlar. Adam ya Tahran’da kalıyor ya da Türkiye’ye gelmek istiyorsa onu Urmiye’den Türkiye’ye getiriyorlar. Diyelim ki adam Afganistan’dan direkt Türkiye’ye gelmek istiyor, ondan bin dolar alıyorlar. İran’dan Türkiye’ye de 500 dolara getiriyorlar. Bazıları Türkiye’den Avrupa ülkelerine gidiyor ama onların fiyatları farklı. Üst seviyedeki kaçakçılar sınıra gitmiyor. Mesela benim adamlarım var. Bazı çobanlar da asker var mı yok mu diye bize bilgi veriyor.”