KADER DEĞİL İHMALİN DANİSKASI

KADER DEĞİL İHMALİN DANİSKASI
Amasra’da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin nihayet iddianame hazırlandı. Kaza sonrası yapılan açıklamalarda, madencinin kaderi diyenlerin aksine patlamanın ihmaller zincirinin sonucunda meydana geldiği...

Amasra’da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin nihayet iddianame hazırlandı. Kaza sonrası yapılan açıklamalarda, madencinin kaderi diyenlerin aksine patlamanın ihmaller zincirinin sonucunda meydana geldiği delilleriyle ortaya konuldu, patlamaya ‘tehlikeli gaz birikiminin sıradan bir olay gibi karşılanmasının’ neden olduğu belirtildi. İddianamede suçlama yerel yöneticilerle sınırlı tutuldu, o ihmalleri zamanında fark etmeyen merkez yöneticileri ve denetleme kurumları suçlananlar arasında yer almadı.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen fezleke Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye dönüştürüldü ve 195 sayfalık iddianame 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi

İddianamede tutuklu 4 müessese yöneticisi hakkında “olası kastla öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlarından 1062’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi. 4’ü tutuklu 19 şüpheli içinse 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi istendi.

PATLAMANIN NEDENİ İHMALLER ZİNCİRİ
İddianame ihmaller zinciri tek tek sıralandı. Maden ocağında, patlama anına kadar defalarca alarm verilmesine rağmen herhangi bir tedbir alınmadığı belirtildi. Metan gazı değerlerinin patlama anına kadar yüzde 1 ikaz seviyesini 85, yüzde 1,5 alarm seviyesini ise 5 kez, karbonmonoksit değerlerinin 25 ppm ikaz seviyesini 47 kez, 50 ppm alarm seviyesini 13 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 13 Ekim 2022 saat 23.43 ile 14 Ekim 2022 saat 18.49 zaman aralığının tamamında 53 kez ikaz, 355 kez alarm seviyesinde değerleri gösterdiğinin göz önünde bulundurulduğunda gerekli tedbirlerin alınmadığının anlaşıldığı belirtildi.

Patlamanın nedenine ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:
“Patlama bölgesinde, lağım çalışması yapıldığında metanın ikaz/alarm seviyesine çıktığı, baca içerisinde istenmeyen metan birikimi olduğu, bacayı temizleyecek vantilatörün yetersizliğinin yöneticiler ve teknik adamlarca bilindiği, bölgenin metan birikimi açısından sorunlu olduğunun bilinmesine rağmen gerekli havalandırma tertibatının alınmadığı ve metan patlamasına sebebiyet verildiği anlaşılmıştır.”

LİYAKAT HAK GETİRE
İşçilerin kıyafetlerinin ısı ve aleve karşı korunaklı olmadığına dikkat çekilen iddianamede maden ocağının, bilimsel odaklı anlayış yerine usta-çırak tecrübesi ile yönetildiği ifadesi de yer aldı.

Bütün bu tespitlere rağmen iddialar Amasra’daki madenin yöneticileri ile sınırlı tutuldu. Eksiklikleri zamanında tespit etmeyen merkez yöneticileri veya denetimlerde sorunları görüp giderilmesini sağlamayan isimlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.