‘KADER PLANI’ DEĞİLMİŞ!

‘KADER PLANI’ DEĞİLMİŞ!
Kahramanmaraş depremlerinin ardından 11 ildeki yıkım ve can kayıpları için “kader planı” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Hatay İskenderun’da bazı bölgeleri “riskli alan” ilan eden kararı 4 Şubat 2022’de...

Kahramanmaraş depremlerinin ardından 11 ildeki yıkım ve can kayıpları için “kader planı” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Hatay İskenderun’da bazı bölgeleri “riskli alan” ilan eden kararı 4 Şubat 2022’de kaldırdığı ortaya çıktı.



CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 5 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararı “Bu Cumhurbaşkanlığı kararını her vatandaşa ulaştırın! Demek ki deprem kader değilmiş. Çünkü deprem cinayetleri de politiktir!” notuyla duyurdu. Buna göre, Bakanlar Kurulu’nun 16 Eylül 2013’te İskenderun’da Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerindeki bazı bölgeleri afet riski altındaki alana dönüştürdüğü karar, Erdoğan’ın 4 Şubat 2022’de tek imzasıyla kaldırılmış.


10 yıl önce ‘tedbir almalıyız’ demişler
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümlerinde attığı tweetler yeniden gündeme geldi. Erdoğan, 2013’teki tweetinde “Deprem değil bina öldürür, depremle yaşamayı öğrenmemiz ve buna göre tedbirler almamız gerekiyor” ifadelerini kullanmış. Bahçeli de 2017’de attığı tweetlerde “Japonya’da tek tük yaralanmaya neden olan bir depremin, ülkemizde nasıl oluyor da binlerce insanımızın hayatına kast ettiğini düşünelim”, “Alalım tedbiri, edelim tevekkülü, bırakalım takdire. Bilelim ki, deprem değil; sağlıksız, ilkel, malzemeden çalınarak yapılan binalar öldürür” demiş.