KADER PLANINDA LİDER...

Bu maçı kişisel hata yapanın kaybedeceği belliydi. Fenerbahçe bastırdı, Başakşehir kapandı. 86. Dakikaya kadar kimse hata yapmayıp, Volkan Babacan da fırsat vermeyince Fener gol bulamadı. Ama Kader Planında maçın en başarılısı Volkan Babacan top çıkarırken kısa pas atınca Rossi affetmedi ve Fenerbahçe üç puanı aldı. Tabii Jesus’un yaptığı değişikliklerin maçı çevirdiğini de söyleyelim.
Mikrofonlara yalandan söylenen “zor maç olacağını biliyoruz” kandırmacası değil, gerçekten ligin gizli lideri iki takımın zorlu mücadelesiydi. Birisi attığı 28 golle rekora koşarken, diğeri 9 maçta sadece üç gol yemiş iki takım. Birisi hücumun diğeri savunmanın ustası iki takımın karşılaşması.
Bunun bir taktik mücadelesi olacağını herkes biliyordu ama kimse Fenerbahçe’den sürpriz beklemiyordu. Sezon başından beni oynadığı stratejiyle sahadaydı. Asıl Başakşehir’de Emre Belözoğlu’nun ne planladığı merak konusuydu. Stoperde Mahmut’un yer alması günün sürprizi gibiydi. Ama ligin en az gol yiyen, ağırlıkla sağlam savunma yapan takımı olmasına rağmen Emre Hoca ileriye Traore, Deniz Türüç, Serdar Gürler ve Okaka’yı koyarak sanki “Ben gol atacağım” diyordu. Pek çok takımın başaramadığını yapıp Fenerbahçe defansının arkasına sızıp, ofsayta düşmeden pozisyona girmeyi ister gibiydi Emre Hoca…
Beklendiği gibi geçti maç. Fenerbahçe yine önde bastı, dönen topları aldı, kanatlardan geldi, merkezden denedi ama Volkan Babacan’ı geçemedi. Başakşehir’in hiç risk almaması, çok kapalı durması Fener’in gol atmasını önledi.
Crespo yine Fenerbahçe’nin “her şeyi yapanı”ydı. İsmail’i arkasına alınca Crespo, rakibin merkezden çıkışını tıkadı, dönen topları aldı, Başakşehir’in her maçta yaptığı gibi geriden pasla çıkmasını önledi.
Emre’nin planladığı ofsayta düşmeden özellikle kanatlardan hızlı çıkışı sadece bir kere 18. Dakikada yapabildi Başakşehir. Szalai’nin arkasına sızan Traure’nin çarprazdan vuruşu kötüydü.
İkinci yarının ilk 20 dakikasında Başakşehir biraz daha ileri çıkmaya çalıştı ise de Fenerbahçe “ben hücum kadar savunmayı da biliyorum” diyerek rakibe fırsat vermedi. Ardından iki kanadı çok iyi kullanan Ferdi ve Lincoln’e, sakatlanan İsmail’in yerine giren Arao’nun güçlü ve ileriye dönük futbolu eklenince Fenerbahçe Başakşehir’i kendi sahasına hapsetti.
Maçın kilitlendiği dakikalarda Jesus hücum üçlüsünü Pedro, Rossi ve Emre Mor’la yeniledi. İşte bu teknik adam hamlelerine Emre Belözoğlu karşılık veremeyince Fenerbahçe aradığı golü buldu.
Başakşehir maçın uzatma dakikalarında Lincoln’ün kaptırdığı topta ikinci kez Fenerbahçe ceza sahasına girebildi. Aleksic’in çok sert vuruşunu, Jesus’un ısrarla taraftara alkışlattığı ve moralini yükselttiği Altay kurtararak, kendisine sunulan sevginin karşılığını verdi.
Kader Planında alınan bu üç puanın kıymetini bilmek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi