Kadın Derneği Kadem’in kafası karıştı

Kadın Derneği Kadem’in kafası karıştı
Sosyal medyada Erkekleryerinbilsin akımı hadis tartışmasına dönüştü. Başörtülü bir sosyal medya kullanıcısının toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı paylaştığı ironik mesajlara tepki gösteren ilahiyatçı Mustafa Özel...

Sosyal medyada Erkekleryerinbilsin akımı hadis tartışmasına dönüştü. Başörtülü bir sosyal medya kullanıcısının toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı paylaştığı ironik mesajlara tepki gösteren ilahiyatçı Mustafa Özel kullanıcıyı İçişleri Bakanı ve Emniyet’e şikayet etti.

Müzisyen Gaye Su Akyol’un “ruqinq” adlı bir kullanıcının, “kocam isterse çalışabilir” tweet’ini alıntılamasıyla başlayan akımda, kadınlara sarf edilen cinsiyetçi cümleler, kinayeli olarak erkeklere atfen kullanıldı. Akyol da daha sonra “erkekyerinibilsin” etiketini bularak büyüyen kampanyaya sosyal medyada paylaşımlarıyla destek verdi. Kampanyaya, çok sayı da sanatçı da katıldı. “Dul adamsın, bir ihtiyacın olursa, çekinme, bir erkeğin en güzel kariyeri babalıktır, oğlunu dövmeyen dizini döver” şeklinde ironik mesajlar binlere ulaştı.
KADEM: YANLIŞ ANLAŞILDIK
Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) “Bir empati vurgusu olarak ortaya çıkan #erkekleryerinibilsin akımı inandığımız değerleri zedeleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu durumu kınıyor ve reddediyoruz” diye tepki gösterdi. Ardından “Bazı paylaşımlarda mizahın içeriği haddi aşmış, ayet-hadislerle alay etme seviyesine varmıştır. Kabul edilemez olan budur. Tepkimiz kampanyanın geneline değil bu tür paylaşımlaradır” açıklamasını yaptı
‘DİNİ DUYGULARI TAHRİK’
Erkekyerinibilsin kampanyası dini çevrede de tartışma yarattı. İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Özel, başı örtülü bir sosyal medya kullanıcısının farkındalık oluşturmak için “İşlerini bir erkeğe bırakan topluluk asla felah bulamaz” mesajını paylaşması üzerine şöyle tepki gösterdi: “Ayet-i kerîmelerle, hadîs-i şerîflerle şaka olmaz, bunlar bir oyun, eğlence aracına dönüştürülemez. bunu bilmeden yapan günahkâr olur, bile bile yapan, Allah korusun, dinden çıkar. Hangi akıl, hangi seviye, şu hadisi tersinden yazma cüretinde bulunabilir!
DİN DİYE DAYATTIĞINIZ KURALLARA YETER DİYECEĞİZ
Özel kullanıcının mesajını “İşlerini bir kadına bırakan topluluk asla felah bulamaz” diye düzelterek İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Müdürlüğü’nü etiketleyip “Bu dini duyguları tahriktir” dedi.
Aynı kullanıcı bunun üzerine “Tersinden attığımız tweetlerde bir kez daha gördük ki tahammülden nasibini almamış bir kesime, aynayı çevirdik. Hedef gösterip zorbalık yapmaya kalktılar. Hem de Allah adına… Asıp kesmek öldürmek tehdit etmek dışında irade namına hiçbir şey kalmamış” diye yazdı.
Kullanıcı ayrıca “Dindar bir kadın olarak: insanı, kadını, çocuğu doğayı hayvanı aşağılayan her türlü söyleminize elbette itiraz edeceğiz. Hakikate düşman, kabilecilik anlayışınızla ısrarla din diye dayattığınız kurallarınıza elbette yeter diyeceğiz” diye tepki gösterdi.