Kadın olmak zor, göçmen kadın olmak daha zor

Kadın olmak zor, göçmen kadın olmak daha zor
Türkiye'de sayıları 3.5 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar konusundaki tartışmalar bitmiyor. 9. Köy Haber Merkezi Suriyeli kadınlarla konuştu, yaşadıkları kültürel, toplumsal, ekonomik sıkıntıları mercek altına aldı.9....

Türkiye'de sayıları 3.5 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar konusundaki tartışmalar bitmiyor. 9. Köy Haber Merkezi Suriyeli kadınlarla konuştu, yaşadıkları kültürel, toplumsal, ekonomik sıkıntıları mercek altına aldı.

9. Köy'e konuşan Abir Naeseh, hikayesini şöyle anlattı;

“Hatay’da eşim ve iki çocuğum ile birlikte yaşıyorum. Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle 2012 yılında Türkiye’ye göç ettim. Antakya’da yaşıyorum. Eşim Türkiyeli olduğu için evlilikten dolayı 2012’de vatandaşlık aldım. Antakya’ya geldiğim için Lazkiyeli biri olarak çok büyük bir kültürel fark sorunu yaşamadım. Tam 10 yıl içerisinde neler yapmazdım ülkemde. Ama ben farklı ülkede göçmen olarak bulunduğum için çoğu şeyi yapamadım”

Türkiye'de doğup büyüyen, Arapça değil, Türkçe konuşan çocuklarına, "ana dilinde annelik yapamamanın" acısıyla dertlenen Naeseh, "İçimdeki duyguları, düşünceleri söylemek istediğim her şeyi Türkçeyle sınırlandırılmış durumda. Çocuklarım benimle Türkçe konuşuyorlar. Ben anneliğimi ana dilimle yapmak istiyordum." Dedi.

İNANIŞIN AKSİNE HİÇ YARDIM ALMADIM

Yaygın inanışın aksine, Suriyeli göçmen kadınların pek çoğunun yardım almadığını, geçimlerini sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan 29 yaşında Zeynep Masri Asilzade, "Birçok kişi Suriyelilerin maddi yardım aldığını düşünüyor ama bu doğru değil. Türkiye'ye geldiğimden beri herhangi bir yardım almadım. Üniversitede öğrenciyken bile burs alamadım ve çalışmak zorunda kaldım. Özellikle İstanbul'da olduğumuz için burada her şey pahalı. Ama genel olarak yaşam koşullarım ilk geldiğim zamandan daha iyi oldu diyebilirim" dedi.

Kadınların sırf kadın olduğu için zorluk çektiğini söyleyen Asilzade, bugünlerde seçim ortamına giren Türkiye'de yaşadığı en büyük zorluğun ise, mültecilere yönelik eleştirel söylem olduğunu anlattı.

MÜLTECİ KADINLAR GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR

6 yıldır Gaziantep'te yaşayan, insan hakları, mülteci hakları ve kadın hakları üzerinde çalışan aktivist Duaa Muhammed ise, Türkiye'deki mülteci kadınların en büyük sorunlarından birinin dil bilmemek olduğuna dikkat çekti.

Mülteci kadınların güvencesiz ortamda çalıştıklarını vurgulayan Muhammed, “Çalışmak zorunda kalan Suriyeli kadınlar iş bulup çalışıyorlar ama sigortası yok, kontrat yok, iş yerinde ayrımcılığa tacize uğruyorlar. Tacize uğrayan kadın da susuyor, ‘beni kovabilir’ diyor. Çünkü paraya ihtiyacı var. Bu yüzden sessiz kalıyor. Çalıştıkları zaman güvenceleri yok. Ekstra Suriyeli ve kadın olunca daha çok güvencesiz bir ortamda çalışıyorlar. Çok fazla ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Tacize uğradığının bile farkında olmayan kadınlar var.  Farkında olan da gitmek istiyor ama nereye gideceğini bilmiyor” ifadelerini kullandı.