Kadına yönelik şiddetle mücadele sözleşmesi

Kadına yönelik şiddetle mücadele sözleşmesi
Kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı. Dönemin Dışişleri...

Kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanan sözleşmeyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir basın toplantısıyla “Kadınlara Müjde” olarak açıkladı.
12 Mart 2012’de onaylanarak yürürlüğe giren ve adından da anlaşılacağı üzere, kadına yönelik her yerdeki, her türden şiddeti önlemeye esas alan sözleşme, şiddetle mücadele için de imzacı ülkelerin yasa ve mevzuatlarında değişiklikler yapılmasını, politikalar oluşturulmasını öngörüyor.
Sözleşme özellikle kadına yönelik ev içi şiddetle mücadeleyi ayrıntılı biçimde tanımlayarak, kadının eski veya mevcut eşler, aile üyeleri ve akrabaların şiddetinden korunmasını hedef alıyor.
Kadınlar ve erkekler arasında hukuki ve fiili eşitliğin sağlanmasının kadına yönelik şiddeti önlemede anahtar bir unsur olduğunu benimseyen Sözleşme, kadınlara yönelik ayrımcılığı da yasaklıyor.
Toplumsal cinsiyet tanımının yapıldığı ilk uluslararası anlaşma olan sözleşmede toplumsal cinsiyet ile ilgili şiddet ve ayrımcılık da yasaklanıyor