Kadınlar 4-5 Ağustos’ta alanlara çıkıyor: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ!

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 4, 2020 / 05:44

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre temmuz ayında erkekler 36 kadını katletti, 11 kadınsa şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 36 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 5’i ekonomik bahaneyle; 13’ü de boşanma talebi, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair kararlar almak isterken öldürüldü. Bu tabloda, Ak Parti İstanbul Sözleşmesi‘ni kaldırmayı planlıyor. Kadınlar ise 4-5 Ağustos’ta meydanlara çıkmaya hazırlanıyor.

5 Ağustos’ta Ak Parti MYK’da İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmenin gündeme gelmesi bekleniyor. Kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı 4-5 Ağustos tarihlerinde ülkenin dört bir yanında alanlarda olacak. Kadınlar, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” sloganıyla iktidar partisine mesaj verecek. Kadınlar, 5 Ağustos akşamı İstanbul’da Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde, İzmir’de Alsancak ÖSYM önünde, Ankara’da Sakarya Meydanı’nda bir araya gelecek.

’’İstanbul Sözleşmesi’nin toplumu bozduğunu söylemek akla ziyan’’

Ak Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın son günlerde itirazların yükseldiği İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu: İstanbul Sözleşmesi ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan önceki kanun, fail fiili işleyene kadar önleyici ve koruyucu bir tedbir içermiyordu. Yararlanmak için yaralanmanız, zarar görmeniz ya da ne yazık ki ölmeniz gerekiyordu. Bu sözleşme yüzde 100 Türk bir sözleşmedir. Amacı kuvvetliye karşı kuvvetsizi korumaktır.

Birçok kadın derneğiyle toplantılar yapan Canan Kalsın  “Amacı şiddet uygulananı şiddetten korumak olan bir sözleşmenin toplumu bozduğunu söylemek akla ziyan bir tutum ve düşüncedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkalım diye yüksek sesle bağıranlar, öldürülen kadınlar, çocuklar için ne yapmayı düşünüyor? Şiddet bütün dünyayı saran ve sarsan bir hastalığa dönüşmüşken ‘aileye polis gelirse o aile artık aile olur mu?’ diyenler, kol kırılır yen içinde kalır diye mi düşünüyor? ’’ dedi.

Ak Parti İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye hazırlanıyor

Ak Partili kadınlar ‘şerhlerini’ düşseler, seslerini yükseltseler dahi kulislerde sözleşmeden çekilme kararının ağır bastığı ifade ediliyor. Hatta çekilme kararının 14 Temmuz’da yapılan MYK toplantısında alındığına dair iddiayı Milliyet gazetesinin Ankara temsilcisi Didem Özel Tümer yazısına taşıdı. O iddiaya göre birkaç MYK toplantısında gündeme gelen sözleşme ile ilgili ‘fesh mi edilecek yoksa tartışmalı maddeleri için bir çözüm mü bulunacak?’ soruları soruldu, ‘çekilelim’ diyenler ağır bastı. Yarın yine bir MYK toplantısı var AK Parti’de ve bu toplantının da gündem maddelerinden birisinin İstanbul Sözleşmesi olması bekleniyor.

ENSAR DA KARŞI ÇIKTI

Karaman’da yurtlarında 45 çocuğa cinsel istismar skandalıyla hatırlanan Ensar Vakfı’nın da hedefinde İstanbul Sözleşmesi var. Vakıf, “Sözleşmenin 3. maddesinde yer alan ‘aile’ kavramının içine ‘birlikte yaşayan bireyler’ de dâhil edildiği gerekçesiyle düzenlemeye muhalefetini bir açıklamayla duyurdu. Ensar Vakfı açıklamasında, ’’Sözleşmenin 4. maddesinde geçen ’cinsel yönelim’ ifadesinin kapsamına kadın, erkek ve diğer tanımlamalar girmektedir. Şiddete karşı hazırlanmış bir sözleşmede bireyi tanımlayacak en iyi ifade ’insan’ olmalıydı. Toplumun tepki gösterdiği, dinimiz tarafından yasaklanmış tercihlere zımnen müsamaha gösterilecek bir oluşum içerisinde olamayız. İstanbul Sözleşmesi’ni tek cümleyle özetlemek gerekirse: Bir taraftan kadına karşı şiddetin engellenmesi istenirken, diğer taraftan kadın ve erkek dışındaki cinsel yönelimlere bir uluslararası sözleşmede atıfta bulunulmuştur’’ denildi.

KADEM’in İstanbul Sözleşmesi’ne desteğinde LGBT şerhi

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini ifade eden, yönetiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın bulunduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), eleştirilere yanıt verirken sözleşmede LGBT’ye ilişkin kısmı “tehdit” olarak niteledi. KADEM’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Konumumuz, aileye verdiğimiz değer ve neslin devamlılığının önemi açısından tehdit olarak gördüğümüz eşcinsel hareketler ile yan yana anılmayı kabul etmiyoruz” denildi. İstanbul Sözleşmesi’ndeki “Cinsel yönelim temeline dayanarak ayrımcılık yapılamayacak” şeklinde öngörülen maddeyi KADEM, “Neslin devamlılığı açısından tehdit olarak görüyoruz” sözleriyle reddetti.

‘Eşcinsel hareketler ile yan yana anılmayı kabul etmiyoruz’

LGBT’yi ‘aykırı grup’ olarak niteleyen KADEM, “Lobicilik faaliyetleri ile hem bugünümüze hem de yarınlarımıza sirayet etmeye çalışan bu gayrı ahlâkî hareket ile mücadelemiz devam edecek” sözleriyle hedef aldı. KADEM yaptığı açıklamanın ardından daha önce yayınladıkları, “Küresel LGBT dayanışmasına hayır” başlıklı basın açıklamasını paylaştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top