KADINLAR NEZDİNDE ‘YOK HÜKMÜNDE’

KADINLAR NEZDİNDE ‘YOK HÜKMÜNDE’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesinin ardından dün Türkiye, sözleşmeden resmi olarak çekilmiş oldu. Ancak kadınlar tepki olarak Türkiye’nin dört bir yanında sokakları, meydanları doldurdu: “Hayatımıza...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesinin ardından dün Türkiye, sözleşmeden resmi olarak çekilmiş oldu. Ancak kadınlar tepki olarak Türkiye’nin dört bir yanında sokakları, meydanları doldurdu: 
“Hayatımıza da haklarımıza da sahip çıkıyoruz.”
İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz itibarıyla yürürlükten kalkmasına tepki olarak Türkiye’de kadınlar sokaklara döküldü. İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan Diyarbakır’a, Eskişehir’e birçok şehirde meydanları ve caddeleri dolduran kadınlar, “Bizim için bitmedi” sloganları attılar.
İstanbul’daki eylemde kadınlar polisin müdahalesiyle karşılaştı. Akşam Taksim’de barikat kuran polis, Tünel’den Taksim Meydanı’na yürüyen kadınların geçişine izin vermedi. Protestocuları dağıtmak için biber gazı kullanıldı. Saat 21:00 sıralarında ise Taksim’de barikatları yıkarak, Karaköy’e inen kadınlar, burada bir araya gelerek “mücadeleyi bırakmama” sözü verdiler.
“BİZİM İÇİN BİTMEDİ”
İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu adına açıklamada, sözleşmeden çıkma kararının kadınlar nezdinde “Yok hükmünde” olduğu vurgulandı:
“Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz, hayatın her alanında, her yerde, her an mücadele ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki biz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Yüzyıllardır süren bu mücadele erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan; emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, yaşayana kadar da bitmeyecek…”
“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı. Eylemciler, Karaköy Meydanı’nda okunan basın açıklamasından sonra dağıldı.

İZMİR’DE DE KADINLARA MÜDAHALE

İzmir Alsancak’ta yürümek isteyen kadınlara izin vermeyen polis, ara sokaklarda toplananlara biber gazı sıktı. İstanbul ve İzmir’in yanı sıra Ankara, Kocaeli, Balıkesir, Artvin Hopa, Muğla Fethiye ve Bodrum’da da gösteriler düzenlendi.
Türkiye, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olmuştu. Ardından 19 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeden çekilme adımını atmıştı.

“BİR İMZAYLA KALDIRDILAR, BİR İMZAYLA YENİDEN İHYA EDECEĞİM”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözleşmeyi “bir imzayla yeniden ihya edeceğini” söyledi. Samsun’da Atakum İlçe Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, “ O sözleşmeyi bir imzayla kaldırdılar, bir imzayla yeniden ihya edeceğim. Sözüm söz” dedi.

AF ÖRGÜTÜ: KADIN VE KIZ ÇOCUKLARI RİSK ALTINDA

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle ilgili Berlin’de bir açıklama yaptı. Açıklamada, atılan adımın milyonlarca kadın ve kız çocuğunu daha yüksek bir şiddet riskiyle karşı karşıya bırakacağı ifade edildi. 10 yıl önce imzalanan bu anlaşmadan çekilen Türkiye’nin uluslararası bir insan hakları sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Konseyi üyesi olduğu ve bu bakımdan tarihe geçtiği belirtildi.